Limba română, întrebare adresată de izabelacostinela, 8 ani în urmă

o compunere cu titlul plecarea cocorilor


repede ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de buicarobert43
2

Răspuns:

Primăvara și-a arătat din nou chipul înverzit și a început să împartă zâmbete însorite. Primele care prind de veste despre venirea anotimpului speranței sunt păsările călătoare. Stoluri după stoluri, călăuzite de razele blânde ale discului de aur, apar din sudul însorit. Alaiul călătoarelor trece peste codrii golași, lipsiți de frunze. Sunt în căutarea unor copaci proaspăt înmuguriți și bucuroși de atingerea caldă a primăverii. Din mugurii gingași își vor potoli foamea, iar din ochiurile de apă, recent dezghețate, își for astâmpăra setea.

În fruntea alaiului, format din felurite păsări călătoare, sunt berzele. Sunt cele mai grăbite să se întoarcă la locurile de baștină. Înaripatele grațioase, cu penajul alb ca satinul, sunt cele mai atașate de locurile în care au văzut pentru prima oară lumina blândă a zilelor de primăvară.

Oaspeți grăbiți, berzele albe nu pierd niciun moment, nici măcar pentru a se odihni după călătoria epică din care s-au întors. Căută vechile locuri în care au ieșit din ou. Dacă le vor găsi, vor începe să le refacă și să cuibărească și să dea naștere unor urmași, la fel de grațioși că și ele. Dacă nu, asemenea unor arhitecți harnici, vor trece la construirea noilor cuiburi. În câteva zile, după o muncă zi-lumină, cuiburile vor fi gata să găzduiască ouă albe că spuma laptelui, iar mai târziu făpturi gingașe, cu ciocul cât statura lor.


izabelacostinela: multumesc
Alte întrebări interesante