Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

o compunere cu vacanta de iarna

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ana427257
36

Vacanțele de iarnă le petreceam deseori la bunici, în casa lor cea veșnic luminoasă și primitoare. Fiind un copil crescut în mediul urban, multe dintre tradițiile poporului meu îmi erau doar vag cunoscute, iar de unele dintre obiceiuri, nici măcar nu auzisem. De aceea, abia așteptam ca tata să mă ducă la bunici, să descopăr tainele meleagurilor pe care el le cutreierase într-o vreme îndepărtată, să aflu misterele ludicului și să observ natura în toată splendoarea sa.

Pășind timid pe stratul fin de nea, mă cuprinse imediat un sentiment nostalgic, aproape dureros. Ograda era îmbiată, ca întotdeauna, de mirosul cozonacilor abia scoși din cuptor, iar crivățul sufla puternic și nemilos. Bunicii mă primiră cu a lor privire dulce și arămie, de care mi-a fost dor.

Ne-am strâns cu toții la masă și ne-am bucurat de preparatele bunicii, de compania celuilalt și de zâmbetele calde din jur. Sorbeam cu nesaț din ciocolata calda aburindă, când, pe neașteptate, auzim colindători la poarta. Glasurile lor răsunau precum zurgălăii, iar în obrajii moi parca aveau cusuți petale sângerii de trandafir. Le-am oferit cu inima deschisă, colaci fierbinți, portocale, bomboane de pom și niște bănuți. După plecarea acestora, cuprinși de euforia momentului, unchii mei începură și ei să cânte colinde, tradiție la care s-au alăturat și ceilalți, in final.

In timp ce rudele mele împărtășeau rețete culinare și discutau despre situația politică a țării, m-am echipat corespunzător și am ieșit afară cu sania. Mi-am chemat vechii prieteni și împreună, am mers la derdeluș. Ne-am tăvălit prin zăpadă și ne-am tras cu sania, până când mâinile noastre înghețară de-a dreptul. Ajunsă înapoi în casă, bunica m-a învelit cu o pătură groasă din lână. Uitându-mă cu mulțumire la bradul de un verde crud, împodobit cu globuri de sticlă, am adormit.

Pentru mine, acestea rămân cele mai prețioase amintiri, cele în care simt că parcă timpul nu mai curge, momente în care pare că aș visa. Casa bunicilor va rămâne etern primul loc căruia să-i atribui cuvântul "acasă".

Explicație:

Într-o compunere, este necesar sa nu trecem cu vederea peste anumite aspecte, precum:

1) Structura textului: introducere, cuprins și încheiere.

In introducere prezentam de regulă locul unde se desfășoară acțiunea și o parte dintre personaje. Atenție! Introducerea nu trebuie sa fie foarte lunga - scopul introducerii este de a-i trezi cititorului interesul, nu de a-l plictisi.

Cuprinsul reprezintă cea mai consistentă parte a unui text, iar in el concentram desfășurarea acțiunii/întâmplărilor.

Încheierea surprinde impresiile finale ale naratorului, eventual o morală desprinsă din întâmplările prezentate în cuprins.

2) Limbajul expresiv

Într-o compunere, este important sa avem un limbaj cat se poate de elegant și să utilizăm anumite expresii ce oferă mai multă culoare textului: personificări, epitete, enumerații (pentru mai multa precizie), metafore, comparații și alte asemenea.

3) Originalitate

Fii original! Poți include ceva personal in compunerea ta sau chiar elemente de interculturalitate.

Succes!

Alte întrebări interesante