Limba română, întrebare adresată de barbuflorin01, 9 ani în urmă

o compunere de 10-15 randuri despre semnificatia de mesaj a textului vara de duiliu zamfirescu

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de EagleEyes
9

Salut !

❁❁❁❁❁

În opinia mea, mesajul operei literare „ Vara ”, scrisă de Duiliu Zamfirescu, se remarcă prin profunzimea cu care este abordată tema anotimpului vara fiind exprimată în mod direct, în care titlul acesteia este sintetic, sintagma exprimând, la nivel metaforic, anotimpul călduros fiind și aflat în concordanță cu mesajul poeziei.

În primul rând, simbolul paratextual se află în concordanță cu tema textului, anotimpul călduros - vara ce sintetizează și mesajul acestuia referitor la cadrul natural. Monologul adresat al eului liric, prezent în text prin mărcile lexico-gramaticale specifice: pronumele personale - „ ei ”, „ noi ” și a verbelor care generează temeri proiectate în prezent: „ S-amestecă ”, „ S-așază ”, „ Se mai zăresc ”.

În al doilea rând, fondul ideatic este susținut printr-un limbaj artistic bogat în figuri de stil și imagini artistice: epitet - „ lacul trsit ”, comparație - „ Ca rămășița unui fum ”, personificare - „ Tot câmpul parcă întinerește ”, „ Toți pomii sunt în sărbătoare ”, imagini vizuale - „ În tei stă floare lângă floare... „ și imagini dinamice - „ S-amestecă prin bălării ”.

În concluzie, mesajul operei literare „ Vara ”, scrisă de Duiliu Zamfirescu, se referă la metamorfozarea universului natural în funcție de reperele imaginarului poetic, idee redată în manieră estetică printr-un limbaj expresiv bogat.

Ne amintim !

Textul liric este o operă literară care se încadrează în genul liric în care autorul își transmite toate sentimetele cu ajutorul eului liric și al procedeelor artistice.

Mesajul unui text literar reprezintă reflectarea originală a realității imaginate de un scriitor - aflându-se în relație cu titlul, tema și limbajul artistic specific textului literar.

* Mai jos se poate regăsi poezia:

Anexe:
Alte întrebări interesante