Limba română, întrebare adresată de catalin22PRO, 8 ani în urmă

O compunere de 10 randuri in care sa apara verbe la modurile personale si nepersonale si verbele sa fie scrise cu litera mare. Dau 20 puncte.


catalin22PRO: AJUTATIMA VA ROG

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
28
 Pe satul în care am crescut o-l țin (conjunctiv) minte întotdeauna. Intrarea în sat era (indicativ) primitoare, întotdeauna întâlneam oameni prietenoși, iar toamna, îmi petreceam timpul privind frunzele care cădeau pe pământul răcit (participiu) de rouă. 
  Casa bunicilor era la intrare în sat, iar biserica veche din sat se zărea din curtea bunicilor. Acea biserică înaltă parcă veghea asupra sătucului bătrân, cu o istorie fascinantă, pe care bunicul nu ezita să ne-o spună. Avea o mașină, la care avea de scris (supin) în fiecare iarnă câte-o poveste pentru noi, să ne rămână moștenire. Bunica ne îndulcea întotdeauna ca să mai uităm de ger, servindu-ne cu prăjituri și gogoși calde, iar focul plăcut (participiu) ne încălzea în acele zile reci. Când ne privea, bunica mereu zicea: "
A fi (infinitiv) bunică este un lucru minunat!". 
  Locurile dragi din copilărie nu pot să le uit, ele rămânând (gerunziu) în amintirea fiecăruia, ca un tablou pictat cu cele mai calde culori. Cât aș vrea (condițional-optativ) să mă întorc în copilărie! 

 Restul le mai subliniezi tu. :)
Alte întrebări interesante