Limba română, întrebare adresată de popescugeorgia894820, 8 ani în urmă

o compunere de 15-20 de rânduri în care să explici apariția fabulei​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de user2000918
0

Fabula

Fabula este o scurta povestire alegorica, de obicei in versuri, in care autorul, personificand animalele, plantele și lucrurile, satirizeaza anumite moravuri, deprinderi, mentalitați sau greșeli cu scopul de a le indrepta. Ea are urmatoarea structura: povestirea propriu-zisa si morala. Figura de stil folosita in general este personificarea.

Fabula capătă o formă stabilă de gen în literatura greacă. Cel mai proeminent reprezentant al acestei perioade este Esopul semi-legendar (secolul al VI-lea î.Hr.) Conform legendei, el era sclav, avea un aspect urât și a devenit victima trădării. Existau legende despre înțelepciuneGenul fabulelor își are rădăcinile în folclorul multor popoare.

Genul fabulelor își are rădăcinile în folclorul multor popoare.Oamenii de știință atribuie primele semne scrise ale fabulei textelor sumeriano-akkadiene.

Răspuns de bunabinepa
0

Fabula clasică are o structură dualistă. Începând cu titlul găsim în ea o opoziție între două personaje ale căror poziții subiective sunt dezaxate, unul se situeză pe o poziție superioară și îl domină pe cel inferior. Grație unui eveniment narativ neprevăzut poziția celor două personaje se va răsturna. Această schemă a fost definită de C. Vandendorpe drept „o dublă inversare” (Să învățăm să citim fabulele, Montréal, 1989). Această schemă, care se întâlnește în zeci de fabule, blochează situația de comprehensiune și eliberează o morală extrem de clară. Hegel spunea că fabula „este ca o enigmă care va fi întotdeauna acompaniată de soluția sa”.

sper ca te am ajutat!

Alte întrebări interesante