o compunere de 15-20 randuri despre personajul preferat dintr-o carte
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Caracterizarea persoanajului : I.L .Caragiale a ramas cunoscut in literatura romana mai ales ca dramaturg prin comediile sale. Numele lui Caragiale este legat si de volumul" Momente si schite"(1901) din care face parte si opera " D-I Goe.." . Tema schitei este educatia copiilor din familiile instatite, Caragiale ridiculizand prostia si snobismul famililor burgheze caracteristici care au ca rezultat esecul evident in educatia propriilor copii. Astfel, Goe este personajul principal al shitei"D-I Goe",opera epica in proza numele lui figurand si in titlul operei. Acesta este personaj principal deoarece apare in toate momentele subiectului, are un rol important in desfasurarea actiunii, iar celelalte personaje actionaza in functie de el.
De asemenea , este si personaj masculin , individual , imaginar creat de autor pentru a ilustra in mod direct,parerea sa despre copii rasfatati, proveniti din familii cu pretentii nejustificate.
Este caracterizat in mod direct de catre narator ca fiind "repetent" si de catre cucoane " lucru mare cat e de destept", "ceva de speriat " si "simtitor". In realitate, Goe este un copil needucat , obrazinuc, nepoliticos , trasaturi ilustrate prin caracterizare indirecta , reiesite din nume, fapte , vorbe , gesturi , relatia cu celelalte personaje.
Numele Goe sugereaza vidul intelectual si moral al personajului. Faptele il prezinta ca fiind neastamparat si needucat : scoate capul pe fereastra si ii zboara palaria , cucoanele trebuinf sa cumpere alt bilet si sa plateasca si o amenda, ramane blocat in toaleta , trage semnalul de alarma.
Gesturile subliniaza lipsa de educatie: bate din picior , cerand sa vina trenul , desi acesta nu avea intarziere , scoate limba la "uratul, urla , deranjandu-i pe ceilalti calatori.
Vorbeste nepoliticos , le face " proaste" pe cucoanr si " urat " pe tanarul bine intentionat care ii atrasese atentia sa nu scoata capul pe fereastra , se poarta fara respect fata de celelalte personaje.
Asadar , prin imbinarea procedeelor de caracterizare directa si indirecta autorul contureaza portretul memorabil al unui copil needucat ,neastamparat , obrazinc.