Limba română, întrebare adresată de Sebyyyyyyyyyyyy, 9 ani în urmă

O compunere de 20-25 de randuri in care sa arati ca basmul "Prâslea cel Voinic si merele de aur" este un basm popular

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de lixandrudenisa
4
In opinia mea , opera literara "Praslea cel voinic si merele de aur " este un basm - opera epica in care forțele binelui se confruntă cu forțele râului , forțele binelui ieșind mereu învingătoare - deoarece prezintă caracteristicile acestuia. În primul rând , caracteristicile basmului se pot regăsi si in opera noastră : formula specifică de început și sfârșit ("A fost odată ca niciodată" ; "... si încălecai p-o șa și v-o spusei dumneavoastră asa ") , cifra specifică (3 feciori , 3 încercări , 3fete de împărat , 3 zmei ) , personaje cu puteri supranaturale ( Praslea ) , personaje animaliere (zgripsuroaica , balaurul , Vulturul ) , personaje fantastice ( zgripsuroaica , zmeii ) . In al doilea rand , forțele binelui și întrec cu forțele raului iar cele ale binelui irsind învingătoare , iar la final restaurându-se dreptatea pentru Praslea , frații lui fiind omorâți de săgețile aruncate. Coroborând argumentele aduse mai sus , susțin încadrarea textului citat in special genului epic , basm.

lixandrudenisa: Unde începe cu primul rând , al doilea rând și coroborând argumentele , trebuie sa lași alineat
Sebyyyyyyyyyyyy: Mulțumesc mult
Răspuns de Njp
1
                     Fragmentul care aparține operei literale '' Prâslea cel voinic și merele de aur ''culeasa de Petre Ispirescu se încadrează în specia basm popular deoarece prezinta o acțiune la care participă personaje care întruchipează binele și răul .
                    Se poate observa că naratorul este obiectiv, omniscient și omniprezent deoarece narează la persoana a III a. Mărcile obiectivității întâlnite în text sunt '' el avea , se bucura , se știe ''.
                    Fragmentul dat debutează cu o formulă specifică basmului. Formula inițială '' A fost odată ca niciodată etc '' are rolul de a introduce cititorul în lumea fantastică .
                      Elementele specifice basmului regăsite în text sunt reprezentate de obiectele magice '' merele de aur '', '' găina cu puii cu totu și cu totu din aur '' , '' zmeii '' ; cifra magică trei '' trei zile și trei nopți '' ,''trei feciori '' ,''trei zmei '' , ''trei fete '' .
                      Personajele pozitive participante la acțiune sunt '' împăratul '',''Prâslea '' , '' fetele '' ( FACI REZUMATUL POVEȘTII )
 
                    Modul de expunere predominant este narațiunea ( dai exemplu ) . Acesta se îmbină cu descrierea ( dai exemplu ) cu dialogul ( dai exemplu ) .
                      În urma celor prezentate , se poate afirma că acest fragment aparține unui basm popular deoarece esre scris e un autor anonim și toate trăsăturile detaliate s-au regăsit în structura sa . 
SPER CĂ TE-AM AJUTAT 
Alte întrebări interesante