Limba română, întrebare adresată de florinbrum35, 8 ani în urmă

O compunere de 20-30 randuri , în care să spui, ce rol are comunicarea in viata mea !! VA ROG !!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vladacoroi91
3

Fara nici o exagerare, comunicarea este cheia catre succes in relatii sau la locul de munca pe parcursul intregii noastre vieti. Abilitatea de a comunica eficient se datoreaza experientei, insa cursurile specializate in comunicare ofera o multime de experiente din care cursantii isi pot construi propria strategie de comunicare eficienta.

Comunicarea eficienta este esentiala pentru a creste productivitatea si pentru a mentine relatii solide, de lunga durata, atat in plan profesional, cat si in plan personal.

Comunicarea, proces vital in consolidarea relatiilor interumane

Orice fiinta umana are o nevoie instinctiva de a comunica. O viata fara comunicare, ar fi un sir nesfarsit de frustrari, deoarece nu am sti cum sa ne exprimam nevoile si nici cum sa intelegem care sunt nevoile celor din jur. Tocmai de aceea, inca din cele mai stravechi timpuri, oamenii si-au creat diverse limbaje vorbite si/sau scrise, pentru a putea comunica unii cu altii.

Daca este sa examinam relatiile moderne din cadrul familiilor, se poate observa foarte usor ca ruptura dintre partenerii de viata, dintre parinti si copii sau dintre persoanele care au relatie de prietenie se produce de cele mai multe ori din cauza unei comunicari deficitare. Nu ajunge sa ne aflam in acelasi spatiu cu o persoana, pentru a putea comunica eficient, la fel cum nici mesajele care se pot transmite instant nu sunt intotdeauna cele mai bune solutii, deoarece nu sunt gandite suficient.

In principiu, comunicarea eficienta presupunea urmatoarele aspecte:

definirea telurilor si a asteptarilor – orice individ care transmite un mesaj trebuie sa isi stabileasca teluri realiste pe care le urmareste in urma comunicarii.

claritatea mesajului – mesajul trebuie sa fie clar si accesibil pentru cei din jur, fara a cauza confuzii sau fara a trezi sentimente neplacute interlocutorilor.

un canal de comunicare propice – mesajul odata creat, trebuie livrat in cel mai bun format. De exemplu, comunicarea orala este cea mai buna metoda pentru a castiga increderea cuiva, insa nu este intotdeauna cea mai la indemana. De aceea, pentru comunicarea in scris trebuie creat un mesaj diferit.

interactivitatea – daca o singura persoana este cea care vorbeste, fara a astepta feedback din partea interlocutorilor, fara a oferi informatii suplimentare sau fara a asculta si opiniile celor din jur, nu este comunicare, ci un simplu monolog.

empatia – comunicarea este un proces care se realizeaza cu aportul tuturor partilor implicate. Prin urmare, comunicarea nu presupune numai transmiterea unui mesaj, ci si capacitatea de a asculta. Astfel, ii aratam interlocutorului respectul cuvenit si ne prezentam interesul fata de ceea ce are sa ne comunice.

Comunicarea in afaceri

Comunicarea in afaceri este o activitate care ajuta la rezolvarea diferitelor probleme, in care participantii pot adresa urmatoarele aspecte:

Care este situatia initiala?

Care sunt cele mai bune strategii de comunicare?

Care este cel mai bun mod de abordare?

Cum poate fi creat cel mai bun mesaj?

Care este cea mai buna modalitate de a livra mesajul?

Abilitatile de comunicare orale si in scris se afla in topul celor mai cautate calitati pe care angajatorii le solicita in general. Indiferent de industrie sau de domeniu, fie ca este vorba de vanzari, relatii cu publicul, sau orice alt domeniu, abilitatile de comunicare intra la un moment dat in joc, iar angajatorii isi doresc oameni care au cu adevarat ceva de oferit. Astfel, orice persoana care isi doreste sa avanseze in cariera, trebuie sa isi dezvolte aceste abilitati, pentru a comunica eficient atat oral, cat si in scris. O persoana care stapaneste aceste abilitati foarte bine este considerata o adevarata valoare in cadrul oricarei organizatii, astfel incat oportunitatile in cariera sunt mult mai mari si mai importante pentru cei care isi imbunatatesc continuu abilitatile in comunicare.

Comunicarea deficitara la locul de munca va duce la lipsa de motivatie a angajatilor, care ajung in cele din urma sa isi puna la indoiala increderea in fortele proprii si chiar increderea in compania in care lucreaza.

In concluzie, comunicarea eficienta este o abilitate pe care ar trebui sa o stapaneasca atat angajatorii care isi doresc sa obtina cele mai bune performante de la angajatii lor, cat si angajatii care isi doresc sa avanseze cat mai mult in domeniul lor. Nu in ultimul rand, la nivel personal, comunicarea eficienta este cea care ne ajuta sa ne construim relatii personale sau profesioanle solide si de durata, relatii care ne pot deschide usa spre diferite oportunitati.

Alte întrebări interesante