Limba română, întrebare adresată de dimamihnea01, 8 ani în urmă

o compunere de minimum 150 de cuvinte în care să explici semnificația titlului poeziei focuri de primăvară de Lucian Blaga prin raportare la text astă seară dacă se poate Mulțumesc ​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de albatran
31

Răspuns:

Este vorba de focul vietii, cunoasterii si armoniei cu  Universul, mult mai usor de perceput de catre  oricine in anotimpul trezirii si al cresterii.

Explicație:

'Îngînînd prin văi tăria

sună ramul, sună glia."

In rezonanta cu vibratiile profunde ale Universului si Inaltului ('Îngînînd prin văi tăria") vegetatia si chiar pamantul strabun, ca Matrice a realitatii concrete,   vibreaza ca un cantec perceptibil.

"Focuri ard, albastre ruguri". Este vorba de fenomenul de autoaprindere a gazelor de fermentatie vegetala.Dar un poet le vede cu alti ochi (paranteza off topic..asa ceva , foarte prozaic, era la origine si 'focul Gheenei" , Gheena fiind groapa de gunoi a Ierusalimului).

Focul vietii indeamna intelectualul sensibil sa isi avante si el gandul catre infinit : "Pe măsura-naltă-a firii

gîndul ni-l dezmărginim."

In orice om e o samanta de nemarginire, armonie, vibratie pura ( ardere, foc) tindere catre absolut.Desi o ascundem sub multe vesminte ( "vesminte" trebuie inteles figurat, e vorba de coventii sociale si preocupari marunte, materiale), stim ca acest graunte exista in noi sine este dor de el;"cautam in primavara un tarm ce-l banuim".

"Ce-am uitat aprindem iară.

Sub veșminte ne ghicim.

Căutăm în primăvară

un tărîm ce-l bănuim."

Tanjirea dupa armonia deplina ('un taram ce-l banuim') imbina atat materialul cat si spiritualul, ceea ce pomii , o forma de viata "simpla", o fac ...de la natura. Natura nesfarsita ne da  acum, Primavara, prin pomii in floare semnalul  ca se poate.Si o face in modul cel mai clar, puternic, frumos si vizibil .

"Ce-am uitat aprindem iară.

Sub veșminte ne ghicim.

Căutăm în primăvară

un tărîm ce-l bănuim."


albatran: salut, m-au atras punctajul , dar si tema.cand eram eu la liceu, profa nopastra a ales niste texte grele din Blaga si NU am studiat aceasta poezie.
albatran: practic acum este prima lectura
albatran: NU am dat search pe net pt comentarii, desi e plin...adica nu am adaugat NIMIC de la altii...tu poti sa adaugi sau nu...nu ai de undesa stiila ce profesor corector ajungi..care apreciaza mai mult documentarea sau mai mult originalitatea
albatran: sunt si eu curios sa vad comentariile altora, de specialitate
albatran: mda, mult mai stufoase si mai elaboratedecat al meu...si NU sunt scrise de elevi de liceu
dimamihnea01: Multumesc mult!
albatran: cu placere!
Alte întrebări interesante