O compunere de ziua nationala a romaniei ptr mine ca roman,va rog!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
2
Anul acesta am sărbătorit Ziua Națională a României în stradă. Am luat parte la parada militară organizată în piața Arcului de Triumf din București. Dacă în ceilalți ani am urmărit la TV aceste festivități militare omagiale, de data aceasta am luat parte direct la acest eveniment. Pot spune cu siguranță că nu se poate compara prezența directă la o astfel de paradă, cu privitul acesteia la televizor. Sunetul fanfarei care intonează solemn marșul militar, organizarea și disciplina cadrelor armatei, care defilează militărește, tehnica de luptă rece și impunătoare se pot simți cu adevărat doar de la distanță mică, ca spectator.
Festivitatea a început cu intonarea imnului național al României, "Deșteaptă-te române". Încă de la primul acord al imnului, marea agitată de oameni s-a oprit brusc. O liniște impresionantă a împresurat mulțimea. Piața s-a umplut de sunetul fanfarei care intona emoționant "Deșteaptă-te române". Bărbații, obșnuiți cu regulile ostășești au luat poziție de drepți, salutând astfel cu onoare intonarea imnului național. Cei mici i-au copiat întocmai, chiar dacă nu înțelegeau pe deplin de ce Imnul României trebuie primit în poziție de drepți și într-o tăcere absolută. Singura agitație venea din partea drapelelor unduite de adierea vântului, colorate în culorile dragi oricărui suflet de român: roșu, galben și albastru
Pentru mai multe zeci de minute, prin față mulțimii din piață, au trecut în pas de defilare sute de militari. Îmbrăcați cu straie ostășești de gală, unii dintre ei cu arma la piept, ostașii Armatei Române au trecut unul câte unul pe sub bolta frumos ornată a Arcul de Triumf. Fiecare grup de militari a fost întâmpinat de muțimea bucuroasă cu urale și aplauze prelungi. Oamenii veseli, la vederea eleganței și a solemnității mișcărilor trupelor de militari, fluturau enrgici steagul tricolor al României. În fapt, pe toată durata paradei, toată piața și bulevardele adiacente au fost invadate de o mare multicoloră roș-galbenă-albastră.
La un moment dat, un vâjâit prelung a sfâșiat murmurul general. Ochii celor prezenți s-au îndreptat spre cer. Căutau cu privirea avioanele ale căror sunete inconfundabile se auzeau de departe. Le-au zărit la linia orizontului; zburau în formație peste marginea capitalei. În câteva secunde vacarmul motoarelor turate a crescut, iar avioanele de vânătoare survolau deja piață în care ne aflam. Momentul așteptat de toti, dar mai ales de copii, a fost răsplătit cu un ropot de aplauze, semn că avioanele au reprezentat punctul culminant al paradei. La scurt timp după trecerea avioanelor, o escadrilă de elicoptere se pregătea să survoleze piață. Silueta zveltă a elicopterelor a putut fi zărită de mulțimea care ovaționa încontinuu. Sunetele puternice scoase de rotoarele mari țăcăneau deasupra noastră. Zburau mult mai încet decât avioanele, motiv pentru care, preț de câteva secunde, am putut admira în voie frumusețea acestor echipamente de zbor.
Un alt moment care m-a împresionat a fost defilarea detașamentului de la Poliția Călare. Era exact așa cum îmi aminteam eu din filmele istorice. Sunetul scos de copitele cailor, care mergeau la trap, în contact cu asfaltul tare impunea respect. Caii masivi și puternici parcă alunecau prin fața noastră. Mulțimea aclama prezența acestora, iar cu eleganța specifică militarilor, călăreții salutau populația prezentă cu mâinile la chipiu.
Sunt foarte bucuros că m-am decis să iau parte la această paradă militară, alături de zecile de mii de oameni prezenți în piață. În plus cred că participarea la aceste festivități, pline de solemnitate și sărbătoare, reprezintă cel mai frumos mod cu putință de a sărbătorii Ziua Națională a României.
Alte întrebări interesante
Limba română,
8 ani în urmă
Biologie,
8 ani în urmă
Limba română,
8 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă