Limba română, întrebare adresată de emiliamanole302, 8 ani în urmă

O compunere despre Constantin Brâncoveanu,va rog,dau coroana​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de adelaceausu2007
1

Răspuns:

Sfântul Martir si Binecredinciosul Constantin Brâncoveanu a fost domn al țării românești între anii

1688- 1614!

În timpul domniei sale Ţara Românească cunoaşte un important progres economic, domnul însuşi susţinând, prin măsurile iniţiate, dezvoltarea agriculturii, cu diferitele sale ramuri, a meşteşugurilor şi a comerţului.

Suspectat de turci şi denigrat de Cantacuzini, de care se distanţase după 1707, Constantin Brâncoveanu a fost mazilit la 24 mart 1714, dus cu întreaga sa familie la Istanbul şi încarcerat la Edikule. A fost executat la 15 aug 1714 împreună cu fiii şi cu credinciosul său sfetnic, clucerul Ianache Văcărescu, după ce au refuzat categoric să accepte credinţa musulmană ca o condiţie pentru a li se lăsa viaţa.

Chinul şi drama din aceea zi întunecată nu a durat decât un sfert de oră. Mai întâi au fost decapitaţi fiii şi ginerele pentru ca domnitorul să poată privi moartea celor dragi. Constantin, Stefăniţă, Radu, Mateiaş şi Enache Văcărescu sunt ucişi fără milă. Apoi la urmă a fost decapitat şi Constantin Brâncoveanu.

Trupurile lor au fost aruncate în apele Bosforului, iar capetele au fost înfipte în prăjini şi au stat trei zile la poarta Seraiului. Mai târziu puţin cadavrele au fost pescuite din mare şi duse la o mânăstire bizantină. Trupul domnului Brâncoveanu a fost adus la Bucureşti pe ascuns şi a fost îngropat la Biserica Sfântul Gheorghe Nou. Plăcuţa de deasupra marmantului a fost lăsată fără inscripţie de teama turcilor. Însă pe candela de argint ce ardea desupra criptei avea gravate cuvintele:"fericitului Domnu Io Constantin Brâncoveanu Basarab Voievod...”

Sper că te-am ajutat!❤️

Alte întrebări interesante