Limba română, întrebare adresată de xAgoNN, 9 ani în urmă

O compunere despre copilarie.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
18

Compunere despre copilărie

╔════════❀  

Bună!  

╚════════❀

╔════════❀  

Răspuns:

╚════════❀

  • INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului natural, specificăm timpul, menționăm personajele care participă la acțiune și primele impresii despre tema aleasă.

   Frumusețea clipelor din copilărie îmi încălzește sufletul. Perioada aceasta este una dintre cele mai speciale din viața unui om. Puritatea, curiozitatea și veselia ne cuprind pe toți în anii copilăriei, când nu știm ce a fost sau ce va fi, dar când știm sigur că sunt frumoase clipele pe care le trăim în bucurie, în joacă.

  • CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă).

    Mirosul gogoșilor calde pregătite în casă de mamele noastre ne revine în amintire. Mănuțele mele mici care frământau alături de ea. În copilărie învățăm de toate: cum să vorbim frumos, cum să ne comportăm, cum să cititm și să înțelegem tot ceea ce ne înconjoară. Jocurile alături de copiii de vârsta mea îmi plăceau mult! Ne jucam în fața blocului și toți eram prieteni, iar când unul se supăra, nu ne lăsam până nu-l împăcam. Dacă unul se lovea, toți săream în ajutorul lui. Sinceritatea, bucuria și dragostea unul față de altul ne guvernau zilele și prieteniile. Prietenii din copilărie nu se uită, iar cine are parte de ei și după viforul tinereții este un norocos!

      Vacanțele petrecute la bunici au fost întotdeauna o scăpare din lumea obișnuită. Natura, animalele și vorbele calde ale bunicilor marchează în mod plăcut viața unui copil. În copilărie, timpul nu are limite! Zâmbetele copiilor îi luminează și pe cei mai triști sau supărați oameni. Câte curiozități avem în copilărie și câte descoperim! Câte poate iubi un copil și cât de mult! Visurile sunt toate realizabile, frica de viitor nu există și cel mai important, un copil nu-și împovărează niciodată sufletul cu supărări și tristeți.

  • ÎNCHEIERE - oferim o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.

      În copilărie, timpul zboară în cel mai plăcut mod, până când, te trezești mare, așa cum ți-ai dorit, iar copilăria o privești în spate, în amintiri. Însă, adevărata copilărie nu se pierde niciodată din sufletul și de pe chipul omului adevărat.

╔════════❀  

Explicație:

╚════════❀

  • DESCRIEREA LITERARĂ  reprezintă un text încărcat de expresii frumoase, în care predomină adjectivele însoțite de substantive, imaginile artistice și expresiile frumoase.
  • Descrierea poate fi subiectivă, atunci când apar adresările directe ale autorului (măricle lexico-gramaticale), de exemplu verbele și pronumele la persoana I și apare implicarea afectivă sau poate fi obiectivă, când nu apar pronume și verbe la persoana I și autorul nu se implică afectiv.  
  • Descrierea se bazează pe oferirea unor percepții personale sau generale asupra cadrului / obiectului descris / ființei descrise.  
  • Se pot folosi cuvinte cu sens figurat.

╔════════❀  

Succes!  

╚════════❀

Anexe:
Alte întrebări interesante