Limba română, întrebare adresată de angheluta75, 9 ani în urmă

o compunere despre Marea Unire a României din 1918​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TatianaB
5

Ne reamintim ce am învățat la istorie despre Marea Unire din 1918 și scriem o compunere.

Marea Unire din 1918 nu a fost un simplu eveniment istoric, dar a fost o adevărată sărbătoare pentru toți românii. Anume acest proces istoric a rămas în inimile oamenilor pentru că toate provinciile istorice locuite de români s-au unit în cuprinsul aceluiași stat național, România. Pentru ca această unire să aibă loc, România a întrat în Primul Război Mondial de partea Antantei și în cele din urmă Basarabia, Bucovina, Transilvania s-a unit cu Regatul României și au constituit România Mare.

Regele Ferdinand a fost unul din personalitățile care a avut contribuții importante la participarea României la război și la realizarea Marii Uniri. Alături de el a fost și Ionel Brătianu, lider liberal care a jucat un rol de primă importanță în efectuarea Unirii din 1918 și în viața politică din România modernă.

Marea Unire a produs schimbări fundamentale ale sistemului politic din țară pentru că statul avea o întindere mai mare și era o nouă structură socio-economică. Odată cu schimbările din țară, pe plan politic a supraviețuit doar Partidul Național Liberal care în perioada interbelică a avut ca oponent Partidul Național Țărănesc.

Îndată cu declanșarea celui de-al Doilea Război Mondial, România pierde însemnate teritorii obținute după Marea Unire și anume: Basarabia, Bucovina de Nord și ținutul Herța. Aceste teritorii au fost dezmembrate și încorporate la URSS.

Astăzi se pune des întrebarea „dacă nu s-ar fi dezmembrat România Mare, cum am fi trăit?”, din păcate nu putem răspunde la ea pentru că niciodată nu vom avea un răspuns adevărat.

Cert este faptul că Marea Unire din 1918 a rămas în inima și sufletul românilor de pretutindeni.

Despre importanța istorică a Marii Uniri, putem să citim aici: https://brainly.ro/tema/770766

Succes!

#SPJ6

Alte întrebări interesante