Limba română, întrebare adresată de armanymadrid, 9 ani în urmă

o compunere despre: Opinia despre toleranta va rogggg!!!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Smecherul2015
20
În 1996, ONU a declarat ziua de 16 noiembrie ca „Ziua internaţională a toleranţei”, după ce în 1995 a fost „Anul toleranţei”.

Ce este toleranţa? Şi de unde vine intoleranţa?

Etimologic, toleranţa vine de la verbul „tolerare” din latină, care se poate traduce prin:

(în sens propriu) a susţine, a menţine, a suporta o greutate(în sens figurativ) a suferi, a suporta o durere sau o persoanăa continua, a răbda.

Sensul iniţial al toleranţei este de a suporta ceva dificil de acceptat, de care nu poţi scăpa sau pe care nu îl poţi evita sau schimba, care este definit sau se impune prin forţa legii, eticii, obiceiurilor culturale etc.

Pe vremuri, toleranţa se manifesta printr-o permisiune a autorităţilor, o licenţă, o indulgenţă. În trecut, toleranţa era invocată mai ales în chestiuni legate de religie. Astfel, înţelesul uzual al toleranţei era de a permite cu bunăvoinţă ca ceva negativ sau considerat negativ (o opinie, practică, rasă, religie, naţionalitate etc.) să coexiste alături de forma oficială acceptată, dintr-o atitudine de superioritate, condescendenţă faţă de restul lumii.

„Ce este toleranţa? Apanajul umanităţii.” – spunea Voltaire în 1764.

Astăzi, toleranţa se referă la acceptarea diversităţii, la eliberarea de dogmatism şi bigotism, la nonconformism, ceea ce implică nevoia de acceptare reciprocă, comprehensivă, în numele unor valori sau principii superioare.

Toleranţa înseamnă respect, acceptarea şi aprecierea diversităţii, ca formă de exprimare a umanităţii noastre. Pentru a fi tolerant, este nevoie să ai cunoştinţe, un spirit deschis, libertate de gîndire, integritate, capacitate de comunicare, încredere în sine şi conştiinţă de sine.

Toleranţa nu mai este o concesie făcută de pe poziţii de putere, un act de bunăvoinţă către cei de pe niveluri inferioare, indulgenţă faţă de cei neajutoraţi. Este un principiu fundamental, fără de care valorile umanităţii ar rămîne doar enunţuri fără substanţă.

Pe pagina ONU se spune: “Într-o societate, intoleranţa este suma intoleranţei tuturor membrilor săi individuali. Bigotismul, stereotipurile, stigmatizarea, insultele şi glumele cu tentă rasială sînt exemple ale exprimării intoleranţei individuale, la care unii oameni sînt supuşi zilnic. Intoleranţa naşte intoleranţă. Îşi face victimele să caute răzbunare. Pentru a combate intoleranţa, indivizii trebuie să devină conştienţi de legătura dintre comportamentul lor şi cercul vicios al neîncrederii şi violenţei în societate. Fiecare dintre noi trebuie să înceapă prin a se întreba: sînt eu o persoană tolerantă? Gîndesc despre oameni în stereotipuri? Îi resping pe cei care sînt diferiţi faţă de mine? Îi consider pe ei vinovaţi pentru problemele mele?”

Toleranţa este o atitudine de a accepta, fără a judeca sau a critica, diversitatea de idei, opinii, credinţe, persoane, minorităţi, rase, politici, stiluri de viaţă etc.



Smecherul2015: Coroana ?
armanymadrid: da
armanymadrid: mesrsi
armanymadrid: mersi
armanymadrid: scz
Alte întrebări interesante