Limba română, întrebare adresată de rud, 9 ani în urmă

o compunere despre poezia lacul de Mihai eminesciene la genul liric

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de AmyAlly
4
,,Lacul e una din cele mai cunoscute idile eminescene.În mod caracteristic romanticilor,tema naturii se împletește cu tema iubirii,astfel accentuand sau amplificand sentimentele.Textul aparține liricului prin prezența descrierii, subiectivitate,limbajul figurat si muzicalitatea textului.

În primul rând,textul exprima in mod direct sentimente,de la emoția asteptarii iubtei la dezamagirea absentei acesteia.eul liric isi face simtita prezenta prin forme verbale si pronominale de persoana întai, ca de exemplu: ,,eu trec”, sa-mi cada” ,„ sa-mi scape”.Acesta are impresii înselatoare :„parc-ascult si parc-astept Ea din trestii sa rasara” . „Ea” este fiinta mult iubita imginata ca o zana a lacului.Verbele sunt predominant la modul conjunctiv,mod al irealitatii,acest fapt semnaleaza ca eul liric traieste o reverie a izolarii sale de lume,alaturi de iubita sa (strofele 3 si 4).Repetitiile accentueaza dorinta lui intensa,dar in ultima strofa puctele de suspensie marcheaza dureroasa sa trezire la realitate. Inversiunea,,singuratic în zadar suspin si sufar” pune in evidenta suferinta constientizarii ca visarea nu se va prelungi in realitate.

În al doilea rând,modul de expunere specific genului este descrierea.Planul uman alterneaza cu planul naturii.Textul este simetric sau circular, caci inceputul si sfarsitul poeziei aduc in prim plan imaginea simbolica a lacului. Imaginile vizuale sunt realizate prin epitetele cromatice (albastrul si galbenul poarta conotatii complexe).Personificarea din strofa intai (,,tresarind,curemura”) trimite subtil emotiile din sufletul indragostit.Auditivul se impleteste cu vizualul (,,inganati de glas de ape ”,,,Unduiasa ape sune”). Inversiunile epitetelor din penultima strofa (blanda luna,) surprind o natura protectoare si primitoare ca o modalitate de a binecuvanta. Figurile de stil dau expresivitate textului si putere sugestiva.Astfel lacul este un martor al suferintei eului iric.Muzicalitatea, evoluand de la starea de farmec la starea de tristete sau melancolie este sustinuta de figuri sonore:aliteratia consoanelor „dr”„lb”„rc” si asonanta ,,inganati de glas pe ape” accentul cazand pe vocala ,,a”.La aceasta contribuie si masura scurta de 8-7 silabe, ritmul trohaicde origine folclorica si alternanta versurilor albe impare cu rima incrucisata a versurilor pare.

În conculzie,textul apartine liricului.

Sper ca te-am ajutat.Compunerea a fost deja corectata de profesoara.


Alte întrebări interesante