Limba română, întrebare adresată de maxhack132, 8 ani în urmă

O compunere despre rujeolă . O pagină .

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ionelrobertsutp5bwuh
1

Exista cinci boli contagioase de care aproape ca nu scapa nimeni pina la 10 ani. Dintre toate, cea mai raspindita este pojarul. E chiar mai bine ca aceste boli sa fie facute in copilarie, pentru ca, izbucnite la virsta adulta, pot duce la complicatii nefericite. In mod obisnuit, cele mai grave la adulti sint rubeola, care daca este facuta de femeile insarcinate duce la malformatii ale fatului, si oreionul, care daca este contactat de barbati poate duce la sterilitate si chiar impotenta. Vaccinarea copiilor e cea mai buna cale de protectie impotriva rujeolei, oreionului si rubeolei. Si cum majoritatea micutilor sint vaccinati, in prezent sint tot mai putini afectati de aceste boli.

Rujeola (pojarul)

Rujeola (pojarul) este o boala virala foarte contagioasa, care survine prin epidemii, in general, la sfirsitul iernii si inceputul primaverii. Afecteaza mai ales copiii intre 1 si 3 ani care nu sint vaccinati. Rujeola se manifesta prin eruptie pe tot corpul, tuse si febra. Este imunizanta si se intimpla extrem de rar ca o persoana care a avut o data pojar sa faca boala si a doua oara. O particularitate a rujeolei este aceea ca organismul copilului poate pastra virusul viu timp de mai multi ani. In ultimii ani, medicii au constatat o crestere regulata a cazurilor de pojar, datorata in principal unei rate de vaccinare prea mica. De fapt, singura modalitate de a combate aceasta maladie este vaccinarea.

Febra mare

Perioada de incubatie a rujeolei este de 10 zile inainte de aparitia primelor simptome.

Posibilitatea de molipsire este maxima in cele 3 zile care preceda aparitia bubitelor (in perioada in care copilul are febra). Foarte important este ca persoana bolnava sa nu se apropie de vreo femeie insarcinata deoarece exista un risc foarte mare de nastere prematura. Copilul va fi contagios pina la disparitia totala a bubitelor, de aceea este recomandata o izolare a bolnavului pe perioada maladiei. Pojarul se manifesta in primul rind prin febra foarte mare (39-40), nas care curge, lacrimare si tuse uscata. De asemenea, bolnavul este molesit, fara pofta de viata sau de mincare. Dupa citeva zile de febra apar mici bubite albe in interiorul obrajilor, care dispar atunci cind apare eruptia cutanata pe corp. Aceasta din urma tine in jur de o saptamina. Este vorba de bubite rosu-inchis, care apar mai intii pe fata, si acopera, treptat, tot corpul. Rujeola se vindeca dupa 10-20 de zile de la aparitia primelor simptome.


Alte întrebări interesante