Limba română, întrebare adresată de elisamaria, 9 ani în urmă

O compunere despre traditiile de Craciun sau Paste ..multumesc!

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ZanyX69
3
Eu impreuna cu familia mea inainte de sarbatorile de craciun ne pregatim prin:
Cumparaturi,Decorarea casei si decorarea curtii.
Impreuna cu mama mea pregatim toate felurile de mancare pentru sarbatori, iar cu tata dau zapada din fata casei.Sunt multe traditii, cateva din ele ar fii:
Taierea porcului, Mersul cu (Capra,Steaua,Sorcova,Colindat,Plugusorul.)Imi amintest si acum dupa ce veneam de la colindat cu prieteni mei, ne stangeam in jurul bradului si mancam mandarine si ce mai primeam.Faceam un om de zapada in curte si mult mai multe chesti. Acestea sunt unele dintre lucrurile care le fac eu de Sarbatorile de Craciun.
Răspuns de Irèn22
1
Tradițiile de Crăciun sunt un adevărat tezaur al poporului basarabean si al poporului român. Un om nu are dreptul la viitor daca nu își cunoaste rădăcinile si istoria neamului. Craciunul este o sarbatoare de suflet, a mea, a ta, a tuturor. De Crăciun oamenii merg la slujba și cîntă cîntece religioase pentru pomenirea si laudarea lui Isus Hristos. Oamenii merg in vizită la rude ai prieteni apropiați. Aprind lumînări pentru pomenirea raposatilor si se roagă pentru sănătate și pace. Oamenii din sate în ajun de Craciun fac sacrificarea porcului din care înfruptă cu bucate preparate cu delicatese, numindu-se această tradiție ,,pomana porcului". Copii merg cu colindatul, plugusorul, sorcova pentru a strînge colacei, bomboane, covrigei, mere si nuci caci anume aceste daruri aduc spiritul sărbătorii in casele noastre. Cei în vîrstă se duc si ei cu colindatul si fac femeile şezatori iar bărbații servesc din singele Domnului. O alta tradiție de Crăciun este coacerea crãciuneilor care se pun la icoană timp de 12 de zile, după care se înmoaie in apa sfintita si se rupe in bucăți pentru a gusta fiecare membru al familiei. Craciunul este o sarbatoare al creștinilor, fiecare îl primește in felul sau si fiecare isi deschide sufletul dupa buna cuviință.
Alte întrebări interesante