Istorie, întrebare adresată de temciucalexandra1, 8 ani în urmă

o compunere din 5 propoziții despre cetatea Tighina​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de crisssss29
1

Răspuns:

Cea mai timpurie mențiune a Tighinei, în calitate de așezare și vamă, o găsim în privilegiul comercial, din 6 octombrie 1408, acordat de domnitorul Alexandru cel Bun negustorilor lioveni. Ulterior, pe tot parcursul secolelor XV și XVI, numele Tighinei este consemnat frecvent în documentele medievale. În documentele moldovenești care menționează localitatea, la Tighina, de rând cu vama domnească și trecerea, este amintită o strajă. În unicul document de la domnitorul Ștefan cel Mare (1457-1504) în care apare Tighina, deasemenea este amintită straja.

Cât privește cetatea de la Tighina, cercetătorii din secolul al XIX-lea, urmând informațiile care circulau în secolele anterioare, au acreditat ideea ca ar fi fost construită în secolul al XII-lea de către genovezi, ca și Hotinul și Cetatea Albă.

Sper sa fie bine!

Răspuns de bellylisa13
1

Răspuns:

Cetatea Tighina este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea , din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, pe care a construit-o din pământ și lemn. Cetatea de pământ era, probabil, rotundă sau semicirculară, avea șanț și val de apărare, iar în poala valului din interiorul cetății erau făcute locuințe de tip bordei.Acest lucru este demonstrat de săpăturile care au descoperit urmele unei locuințe arse și diferite obiecte de uz casnic din secolele XV–XVI. Cea mai timpurie mențiune a Tighinei, în calitate de așezare și vamă, o găsim în privilegiul comercial, din 6 octombrie 1408, acordat de domnitorul Alexandru cel Bun negustorilor lioveni. Ulterior, pe tot parcursul secolelor XV și XVI, numele Tighinei este consemnat frecvent în documentele medievale.

Explicație:

Cinci propoziții ( enunțuri )

Alte întrebări interesante