O compunere reala/imaginara petrecuta la mănăstirea Voronet(sau chiar orice mănăstire) dau coroana
Repede va rog
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație pas cu pas:
Am vizitat manastirea Voronet prima oara cand eram mic, 14-15 ani, la insistentele mamei. Eram in comunism si credeam ca biserica, fiind o conventie/povestre, nu poate oferi ceva valoros.Nu imi amitesc mare lucrui , inafara de faptul ca imi parea MAAARE, impresionanta , FRUMOASA.
Am vizitat-o apoi cand eram matur.Mi-a parut mica. Tot o maica mica ne-a fost ghid.
Dar maica era era precum Toma Alimos.Mica la stat, mare la sfat.Foarte culta, practic erudita, stiind sa vorbeasca atat turistilor bisericosi cat si celor "nedusi la biserica".
M-a frapat faptul ca picturile murale deosebite erau scrijelite (mutilate) cu inscriptii si zgarieturi. Vechi.Am intrebat-o de ce..Mi-a spus ca, in timpul Ocupatiei Austro Ungare, dinastia de Habsburg a vrut sa starpeasca cultura , religia si natia romaneasca, pt ca moldovenii romani sa fie asimilati si sa devina sclavi perfecti.Desi Voronet a scapat de tunurile Generalului Bukow, pt.ca era totusi o o opera de arta, tinerii si copiii austrieci ( civilizati!!??!!) au fost INCURAJATI sa MUTILEZE picturile, pt a DISTRUGE operele de arta create sub domnia moldoveanul/romanul Stefan cel Mare.
Mi-a ramas in minte pana astazi, cand vad ciuntirea Codrilor Bucovinei, dubla masura a civilizatiei Occidentale, care are si ea umbrele ei. Cel putin la fel de mari ca si luminile.