Istorie, întrebare adresată de Naruto45, 9 ani în urmă

O concluzie referitioare la dezvoltarea economica a rusiei

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de andreeacristina15
9
Schimbările survenite după destrămarea Uniunii Sovietice au marcat trecerea de la o economie planificată central şi izolată de restul globului la una bazată pe mecanismele pieţei şi integrată global.
Reformele economice ale anilor 90 au condus la privatizarea unei mari părţi însemnate a industriei. În 2011, Rusia a devenit primul producător de petrol mondial, depăşind Arabia Saudită; este al doilea producător mondial de gaze naturale, deţinând de altfel cele mai mari rezerve dovedite de gaze, a doua rezervă de cărbune şi a opta de ţiţei. De asemenea, este al treilea exportator mondial de aluminiu şi oţel. Politica guvernamentală îşi propune reducerea dependenţei de exportul de materii prime, susţinând în principal sectorul tehnologiei de vârf.
Începând cu sfârşitul anilor 90, creşterea economică a fost în medie de 7%, cu un impact pozitiv asupra veniturilor populaţiei. Şi economia rusă a fost grav afectată de criza economică globală pe fondul dependenţei de industria petrolului, ale cărui cotaţii a scăzut dramatic.
Banca Centrală a Rusiei a folosit o treime din rezerva valutară disponibilă, a treia din lume, pentru a încetini devalorizarea rublei. Economia a început să îşi revină începând cu a doua jumătate a anului 2009, creşterea preţului petrolului jucând un rol important în acest sens. Şomajul a scăzut din 2009 şi progrese semnificative s-au înregistrat în reducerea inflaţiei.
În anul 2012, s-a menţinut creşterea economică cu excedent bugetar, Banca Centrală a Rusiei crescând rezervele valutare, context care a condus la ridicarea încrederii pieţei.
Datoria publică este sub 10% din PIB, iar inflaţia şi rata şomajului au ajuns la nivelul cel mai scăzut din ultimele două decenii. Pe 7 mai 2012, Preşedintele Vladimir Putin a semnat Ordinul privind politica economică a statului pe termen lung. Ordinul cuprinde 5 obiective cuantificabile: creşterea investiţiilor directe ca rată procentuală din PIB, concentrarea pe sectoarele tehnologiei de vârf şi cu un aport tehnologic ridicat, creşterea productivităţii, îmbunătăţirea mediului de afaceri, crearea şi modernizarea a 25 de milioane de locuri de muncă cu potenţial productiv ridicat până în 2020.
Alte întrebări interesante