Istorie, întrebare adresată de kr1stian, 8 ani în urmă

o descriere despre Ștefan cel Mare :3​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de todica0000denis
5

Răspuns:

Ștefan cel Mare este considerat o personalitate marcantă a istoriei României, înzestrată cu mari calități de om de stat, diplomat și conducător militar. Aceste calități i-au permis să treacă cu bine peste momentele de criză majoră, generate fie de intervențiile militare ale statelor vecine fie de încercări, din interior sau sprijinite din exteriorul țării, de îndepărtare a sa de la domnie. În timpul domniei sale Moldova atinge apogeul dezvoltării sale statale, cunoscând o perioadă îndelungată de stabilitate internă, prosperitate economică și liniște socială.

Pe plan intern și-a bazat regimul pe o nouă clasă conducătoare formată din oameni proveniți preponderent din mica boierime, ridicați la demnități pe baza meritelor militare, loialității față de domn sau a înrudirii apropiate cu acesta. De asemenea a sprijinit foarte mult dezvoltarea răzeșimii prin împroprietăriri colective ale obștilor de răzeși, în special în urma războaielor și bătăliilor purtate, fapt care i-a asigurat loialitatea acestei clase, liniștea socială în țară și forța umană pentru a avea o armată de masă -„oastea cea mare”.

Explicație:O descriere despre Stefan cel Mare


kr1stian: 0_0
kr1stian: mersii.......
Răspuns de mariaracaru15
6

Stefan cel Mare este cel mai cunoscut domnitor al Moldovei, castigand 47 din cele 50 de batalii disputate. El ctitorea cate o manastire dupa fiecare lupta castigata. Cele mai cunoscute batalii ale acestuia sunt cele impotriva otomanilor. Total opus numelui sau, Stefan era de fapt un barbat scund dar puternic, aceste detalii fiind cunoscute din lectura "Muma lui Stefan cel Mare" scrisa de Dimitrie Bolintineanu.

Sper ca ti-am fost de ajutor!

Alte informatii mai gasesti pe net!

Succes la scoala!

Alte întrebări interesante