Limba română, întrebare adresată de mondialubossjg, 9 ani în urmă

O descriere literara despre toamnă

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Farben
19

Descriere literară despre toamnă.

╔════════❀

 Bună!

╚════════❀

╔════════❀

 Răspuns:

╚════════❀

  • INTRODUCERE - realizăm o mică descriere a cadrului natural, specificăm timpul, menționăm personajele care participă la acțiune și primele impresii despre tema aleasă.

    Soarele se ascunde, timid, după norii cenușii. Se adună rând, pe rând, întunecând cerul. Picături mici și reci cad pe pământul sufocat de căldura verii. Toamna își făcea loc în natură încă din primele zile ale lunii septembrie, iar adierea vântului era din ce în ce mai aspră.

  • CUPRINS - realizăm descrierea momentelor esențiale, în ordine cronoligică, iar în funcție de tipul compunerii, ne axăm pe descriere (compunere descriptivă) sau pe acțiune (compunere narativă).

     Zilele trec, iar toamna-și împrăștie culorile arămii și gălbui peste frunzele verzi. Vara este dată uitării, iar frunzele copacilor dansează în bătaia soarelui blând de toamnă. Crizanteme jucăușe răsar prin grădinile bunicuțelor harnice și sunt culese de nepoței grijulii. Toamna își face loc și în casele oamenilor, în curțile lor, aducând de pe câmp recoltele bogate.  Lumea se bucură de strugurii aromați, de mustul dulce și de vinul proaspăt făcut. Gospodarii au grijă de toate și le aranjează în cămară, ca să aibă provizii pentru iarnă. Septembrie începe repede cu glasuri vesele de elevi, octombrie aduce bruma și schimbă pădurile de foiase în păduri de rugină, iar noiembrie suflă puternic peste ținuturi un vânt rece, aspru, care anunță venirea doamnei de gheață. Păsările părăsesc locul și zboară spre locuri îndepărtate, spre țările calde. Ciripitul lor melodios dispare, dar rămân vrăbiuțele gingașe care să ne bucure!

  • ÎNCHEIERE - oferim o părere, o concluzie pe baza evenimentelor petrecute și descrise.

       Toamna domnește trei luni peste țară, oferindu-le oamenilor recolte bogate, ploi răcoroase, culori arămii și calde și multe glasuri vesele de elevi, care uită de vacanță și se întorc, silitori, în băncile școlii.    

╔════════❀

 Explicație:

╚════════❀

  • DESCRIEREA LITERARĂ  reprezintă un text încărcat de expresii frumoase, în care predomină adjectivele însoțite de substantive, imaginile artistice și expresiile frumoase.
  • Descrierea poate fi subiectivă, atunci când apar adresările directe ale autorului (măricle lexico-gramaticale), de exemplu verbele și pronumele la persoana I și apare implicarea afectivă sau poate fi obiectivă, când nu apar pronume și verbe la persoana I și autorul nu se implică afectiv.  
  • Descrierea se bazează pe oferirea unor percepții personale sau generale asupra cadrului / obiectului descris / ființei descrise.  
  • Se pot folosi cuvinte cu sens figurat.

╔════════❀

 Succes!

╚════════❀

Anexe:
Alte întrebări interesante