Biologie, întrebare adresată de vick2199, 8 ani în urmă

O femeie cu par blond ( trasatura recesiva ) se casatoreste cu un barbat cu par negru ( trasatura dominanta ). Daca stii ca femeia este homozigota, calculeaza cum este parul copilului in ambele din urmatoarele cazuri :

1. Barbatul este homozigot
2. Barbatul este heterozigot

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de StefanM
1

Caracterele autozomale reprezinta caracteristicile dobândite genetic ale unui individ.

Genele umane determina expresia fenotipica a unui caracter. Acestea sunt situate pe cromozomi, poziție ce poarta numele de locus. Locii situați pe aceeasi pozitie pe perechea de cromozomi pot sa fie ocupati de versiuni ale genelor, denumite alele.

Stare homozigota: gena se exprima pe ambele alele ale cromozomilor (notata in desen cu AA, respectiv aa).

Stare heterozigota: gena este exprimata pe o singura alelă (notata in desen cu Aa).

Intr-o gena dominanta, expresia acesteia se poate manifesta in stare heterozigota (Aa). In schimb, gena recesiva este manifestata fenotipic numai in caz de homozigoti.

Schema alaturata se traduce astfel: am notat gena transmisa de mama cu aa, deoarece parul blond este trasatura recisiva si in stare homozigota.

Tatal, in prima situatie este notat cu AA, deoarece parul negru este trasatura dominanta si starea este homozigota. Rezulta ca, in aceasta situatie, toti copiii vor avea par negru.

In situatia a doua, a trebuit sa notam genele tatalui cu Aa, aici fiind stare heterozigota.  Aici, exista 50% sanse de par negru si 50% sanse de par blond.

Un alt exercitiu gasesti aici: https://brainly.ro/tema/2174196

#SPJ1

Anexe:
Alte întrebări interesante