Limba română, întrebare adresată de Utilizator anonim, 8 ani în urmă

o ideie principala la fiecare liniuta va rog dau 100 puncte la cartea Matilda ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de simonagigicapirnau
1

Răspuns:

●Matilda este eroina cãrții cu același nume, scrisă de Roald Dahl și a fost publicată în anul 1988.

●Matilda, este o fetiță genială, cum rar s-a mai întâlnit. A învățat să citească de la vârsta de 3 ani. Este pasionată de lectură, însă are o problemă mare: familia sa mediocră. Părinții nu sunt tare grijulii. Nu se interesează nici măcar de siguranța și binele ei, darămite să mai aducem în discuție educația fetei.

●Tatăl ei, domnul Wormwoods, ar discuta mai degrabă toată ziua despre muncă și despre afacerile sale jalnice prin care încearcă să-și păcălească clienții să cumpere mașini la mâna a doua. Fratele său își admiră tatăl, iar mama sa este adepta televizorului și a coaforului.

●De cele mai multe ori pedepsele Matildei constau în privarea de a mai citi cărți în camera ei, cărți împrumutate de la bibliotecă bineînțeles pentru că mama sa cumpără doar reviste în casă, din păcate.

●Având parte de o asemenea familie, Matilda încearcă să le dea o lecție părinților săi de fiecare dată când aceștia se comportă rău cu ea.

●Astfel că pune la cale 3 farse pentru tatăl ei: îi lipește pălăria de capul său, deghizează papagalul vecinului într-o fantomă și încurcă uleiul de păr cu care se dă acesta în fiecare dimineață în fața oglinzii cu vopseaua de decolorare a părului care e al mamei sale.

●Matilda începe să meargă la școală. Încă din prima zi de școală, domnișoara Honey, educatoarea sa, își dă seama de cât de inteligentă este micuța Matilda.

●Între timp, micuța pasionată de lectură se împrietenește cu Lavender. Acestea o întâlnesc pe Hortensia, care le povestește despre toate lucrurile oribile pe care le face, doamna directoare Trunchbull, copiilor. Se pare că au văzut-o, într-o zi, apucând-o pe Amanda, colega lor, de păr și apoi ar fi împins-o pe terenul de joacă, doar pentru că nu îi suporta codițele împletite.

●În altă zi chiar a forțat un copil pe nume Bruce Bogtrotter să mănânce un tort întreg. Nimeni nu are curaj să se încurce cu directoarea. E înspăimântătoare.

●Lavender decide să îi facă o farsă directoarei în timpul unei vizite la clasă. A adus la școală o salamandră, găsită în grădina casei, pe care i-o pune în paharul cu apă de pe catedră. Din păcate tot Matilda este învinovățită pentru această farsă și din cauza supărării și a privirii fixate pe Trunchbull, Matilda reușește să miște paharul cu apă cu ajutorul puterii minții și acesta se răstoarnă pe directoare.

●După cursuri, Matilda îi povestește educatoarei Honey ce s-a întâmplat, apoi îi face o demonstrație din nou, a nou nouței sale puteri. ●Domnișoara Honey o invită pe Matilda în căsuța sa umilă pentru a povesti pe îndelete cele văzute. Se pare că educatoarea este o femeie săracă.

●Honey îi povestește Matildei despre trecutul său. După ce mama sa a murit, mătușa ei i-a amărât viața, ba chiar o suspectează de moartea mamei sale și de furtul banilor care i se cuveneau. Și de parcă nu erau suficiente toate aceste detalii care o surprind pe Matilda, mătușa educatoarei este chiar Trunchbull.

●Matilda decide să o ajute de Honey cu ajutorul puterii sale, așa că începe să exerseze din ce în ce mai mult până când reușește să țină în control acest dar și să o pună la respect pe directoarea cea rea.

●Trunchbull face o nouă vizită clasei lui Honey, moment oportun ca Matilda să-ți pună în practică planul. Trunchbull vorbește agresiv din nou cu elevii până când sunetul unei bucăți de cretă o întrerupe. Creta scrie singură pe tablă un mesaj suprinzător prin care i se cere lui Trunchbull să îi returneze lui Honey toate lucrurile furate și să dispară cât mai departe. Trunchbull încremenește de groaza mesajului și de gândul fantomei care scrie la tablă.

●În curând aflăm că directoarea a ascultat de instrucțiunile Matildei. Honey se mută înapoi în vechea sa casă și începe să ducă o viață liniștită și decentă din nou. Dar lucrurile nu se opresc aici. Părinții Matildei se pregătesc să plece în trombă de acasă.

●Au de gând să se mute tocmai în Spania pentru a scăpa de denunțurile unor clienți de ai tatălui ei. Fetița nu dorește acest lucru și fuge acasă la Honey.

●Până la urmă Honey nu a trebuit să insiste foarte mult ca Matilda să rămână cu ea. Practic au lăsat-o cu educatoarea fără să le mai pese de ea. Dar nicio problemă. Doar Matilda și domnișoara Honey au avut de câștigat. Fata a rămas pe mâini bune și au trăit fericite și inteligente amândouă până la adânci bătrâneți.

Alte întrebări interesante