Limba română, întrebare adresată de NadinBatir2008, 8 ani în urmă

o instrucțiune pentru evitarea conflictelor între elevi​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gordeisabrinuta
1

Răspuns:

Interacţiunea adolescenţilor cu membrii grupului clasă le marchează atât performanţele de ordin şcolar, care ţin în special de învăţare, cât şi performanţele şi abilităţile intelectuale. Grupul creează oportunitatea însuşirii unor norme, valori, modele de conduită, atitudini de cooperare, comunicare, asumarea de responsabilităţi, intercunoaşterea membrilor grupului, formarea unei imagini de sine cât mai realistă.

Clasa de elevi se constituie într-un mediu semnificativ de socializare a copiilor, respectiv a adolescenţilor, iar din interacţiunea membrilor grupului pot apărea conflicte.

Pentru prevenirea si rezolvarea conflictelor se impune ca fiecare cadru didactic să cunoască foarte bine acest termen, respectiv cauzele si modalitățile concrete de rezolvare a acestora.

Termenul de „conflict” provine de la verbul latinesc confligo - „a se lupta”, „a se bate între ei”, având sensurile de ciocnire, şoc, dar şi de ceartă, luptă împotriva cuiva. Multe dicţionare definesc conflictul prin termeni similari violenţei, ca disensiune, fricţiune, dispută, ceartă, scandal, luptă, război.

Din perspectivă psihologică, înţelegerea conflictului este mai ponderată şi analitică, identificând şi alte conflicte specifice în afară de cele clasice (extern/social şi intern/psihic).

Alte întrebări interesante