Fizică, întrebare adresată de porcul87, 9 ani în urmă

O luntre traverseaza un riu cu latimea L=60m,viteza ei fata de apa fiind perpendiculara pe directia curentului de apa.Stiind ca viteza luntrii in apa statatoare este egala cu v1=3m/s,iar viteza curentului de apa-cu v2=1m/s,sa se determine:a)viteza luntrii fata de mal;b)distanta cu care a fost deplasata luntrea de curentul de apa;c)modulul deplasarii luntrii fata de malul riului.Ajutati-ma va rog frumos pe maine la fizica i-mi trebuie urgent.Dau coroana ca cel mai bun raspuns de nota 10 plus explicatii cum sa rezolv.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de DancingDean
21
Ar fi bine mai intii sa faci graficul miscarii luntrii, in care indici sensul vitezei luntrii in apa statatoare(v1), sensul vitezei apei(v2) si sensul vitezei luntrii in apa curgatoare (v3). Viteza v1 se afla perpendicular pe viteza v2, pe cind viteza v3 se afla sub un unghi, formind astfel un triunghi dreptunghic (unde v1, v2- catete, v3- ipotenuza).
a) Trebuie sa aflam v3 dupa teorema lui Pitagora(avem triunghi dreptunghic): v3= √v1²+v2²=√3²+1²=√10≈3,16 m/s .
b) Pentru a afla distanta cu care a fost deplasata luntrea de curentul de apa avem nevoie de timpul in care se misca luntrea in apa statatoare (timpul e acelasi pentru orice miscare a luntrii): t=60 m÷ 3m/s= 20 s. Astfel s= t* v2= 20s* 1m/s= 20 m.
c) Pentru modulul deplasarii folosim formula Δs=√s1²+s2² (s1- deplasarea luntrii perpendicular fata de mal, s2 - distanta cu care a fost deplasata luntrea) Δs=√60²+20²= 63,2 m 

Alte întrebări interesante