Fizică, întrebare adresată de Maria1111q, 8 ani în urmă

O minge coboara de la o înălțime h.Ce fel de energie are mingea cand se afla:
a)la înălțimea h
b)la jumătatea distanței fata de pământ
c)la pământ
*dau coroana**

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de rodicajurescu
5

    Sa ne amintim ca energia mecanica a unui sistem fizic izolat si fara frecari se conserva. Deci ea ramane constanta in cursul transformarii ei din forma cinetica in cea potentiala.

    a) Cand mingea se afla la inaltimea h fațǎ de pamant, ea are energie potentiala Ep = m·g·h

   b) Pe masura ce mingea coboara, energia ei potentiala scade si creste energia cinetica, suma modulelor lor ramanand constanta. La jumatatea distantei fațǎ de pamant, deci la h/2, mingea are energia potentiala = m·g·h/2  si restul, pana la valoarea modulului lui Ep, are energie potentiala.     Deci la jumatatea distantei fata de pamant, en. cinetica = en. potentiala.

   c) In momentul impactului cu pamantul, en. potentiala este 0 iar cea cinetica e maxim posibila pentru acest sistem, adica Ec = m· v²/2 .

   !!! Modulele fortelor Ep si Ec sunt egale.


Maria1111q: si doar atat ? ma refer ca nu trebuie sa rezolv nu?
rodicajurescu: Nu ai ce altceva sa rezolvi, din moment ce textul problemei nu ne da vreo valoare pentru vreuna din variabilele ce intra in formule. Problema noastra intreaba doar ce fel de energie are mingea la h, la h/2 si la sol, iar eu ti-am explicat care si cum sunt energiile la fiecare din cele 3 momente.
rodicajurescu: Te rog sa-ti amintesti intotdeauna ca e nevoie de precizarea sistemului de referinta si ca energia mecanica se conserva (daca se evidentiaza vreun randament al sistemului, atunci vom calcula si pierderi de energie)!
ionmihai201: ajutatima si pe mine
ionmihai201: va rogggg
Maria1111q: multumesc
Alte întrebări interesante