O parere despre arcul de triumf
PLssss
Răspunsuri la întrebare
ARCUL DE TRIUMF
12 Images
VIEW GALLERY
INFORMATII ADITIONALE
AUTOR
ARH. PETRE ANTONESCU
ANUL AMPLASARII
1922-1936
MATERIALE FOLOSITE
PIATRĂ-MOZAIC
ADRESA
PIAȚA ARCUL DE TRIUMF
Folosiți două degete pentru a deplasa harta
Arcul de Triumf, construit între 1921 și 1922 după proiectul arhitectului Petre Antonescu, este simbol al victoriei României în Primul Război Mondial, acesta leagă simbolic Bucureștiul atât de vechea Romă – civilizația care a impus arcul ca simbol al victoriei, cât și de sora latină Franța, Arcul din Paris comandat de Napoleon constituind un model pentru cel din București.
Arcul de Triumf din București semnifică însă mai mult decât victoria în Primul Război Mondial, fiind semnul unirii tuturor românilor. Pe latura de vest a monumentului stă scris textul: GLORIE CELOR CE PRIN VITEJIA SI PRIN JERTFA LOR DE SANGE AU INFAPTUIT UNITATEA NATIONALA.
Pe fațada sudică, sculptorii Mac Constantinescu și Constantin Baraschi au dăltuit fiecare câte o reprezentare simbolică a Victoriei și stă scris: DUPA SECOLE DE SUFERINTE CRESTINESTE INDURATE SI LUPTE GRELE PENTRU PASTRAREA FIINTEI NATIONALE DUPA APARAREA PLINA DE SACRIFICII A CIVILIZATIEI UMANE SE INDEPLINI DREPTATEA SI PENTRU POPORUL ROMAN PRIN SABIA REGELUI FERDINAND CU AJUTORUL INTREGEI NATIUNI SI GANDUL REGINEI MARIA.
Medalioanele Reginei Maria și al Regelui Ferdinand stau la loc de cinste pe Arcul de Triumf. Pe fațada de nord se află medalioanele “Credința” și “Bărbăția” – opere ale sculptorilor Constantin Baraschi și Ion Jalea.
Monumentul nu este primul Arc de Triumf din Capitală, acesta fiind precedat de monumente temporare dedicate victoriei în Războiul de Independență sau împlinirii a 40 de ani de domnie a primului rege al României, Carol I.
Acest monument se află înregistrat în Lista Monum. Istorice a MCC: LMI 2010 a MCPN: B-II-m-A-18001
Astăzi, îl găsiți amplasat în Piața Arcului de Triumf.