Limba română, întrebare adresată de raisapopescu30, 8 ani în urmă

O recenzie la cartea "Eroul Pierdut",de "Rick Riordan",vă rog.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de isabellaarianna01
5

Răspuns:

Fără îndoială, marea majoritate dintre noi a copilărit cu ,,Legendele Olimpului” de Alexandru Mitru, cu povestirile fantastice ce înfățișează o lume diferită, în care zeii conduc lumea din Olimp, în care aceștia au atât calități, cât și defecte, și prin intermediul cărora ni se ofereau explicații referitoare la geneza universului, la descoperirea focului, iar lista poate continua la nesfârșit.

Îl apreciez nespus pe Rick Riordan, mai ales, pentru efortul său de a renaște interesul copiilor și al tinerilor pentru mitologie, fie ea greco-latină, celtică, egipteană. Mitologia face parte din patrimoniul nostru cultural, reprezentând o moștenire de la oamenii din vechime, a căror imaginație încerca să ofere răspunsuri pentru fenomene ce le depășeau capacitatea de înțelegere. Mitologia reflectă religiile, credințele lor, felul în care percepeau lumea, modul în care se raportau la divinitate și la mediul înconjurător.

Legendele ce-i au în prim-plan pe Zeus, Hera, Atena, Poseidon nu mai suscită, din nefericire, interesul micilor cititori, crescuți într-o generație a rețelelor sociale, a poveștilor ,,de actualitate”. Rick Riordan intervine și ne dezvăluie un fapt esențial: miturile Antichității nu au încetat să existe, să se transmită din generație în generație, să releve mesaje, îndemnuri valabile, astfel încât miturile sunt vii și astăzi, ne înconjoară, conviețuiesc cu societatea Occidentului (și nu numai).

În noua sa serie bazată pe mitologie – ,,Eroii Olimpului” – autorul reia o idee, sub o altă formă, din faimoasa pentalogie ,,Percy Jackson și Olimpienii”, și anume că Olimpul continuă să dăinuiască, înlocuind Olimpul cu Roma. De această dată, accentul cade pe varianta romană a zeităților grecești, pe mitologia Antichității latine, puțin diferită de cea grecească.

„Fanii lui Rick Riordan nu vor fi dezamăgiți: intriga este mai strălucită ca niciodată, iar povestea plină de suspans și curaj debordează de umor.” Publishers Weekly

Ne întoarcem în fermecătoarea Tabără a Semizeilor, îi reîntâlnim pe Annabeth, pe centaurul Chiron, doar că suntem însoțiți de un alt grup de prieteni: Jason, Piper și Leo, niște adolescenți ieșiți din tipare.

În primul volum – ,,Eroul pierdut” -, acțiunea debutează cu apariția lui Jason în autocarul copiilor de la Școala din Sălbăticie, o școală dedicată copiilor cu probleme comportamentale. El nu știe ce caută, cum a ajuns acolo, iar trecutul pare să-i fi fost șters cu buretele. Mai mult decât atât, Piper și Leo îi vorbesc ca unui prieten vechi, alături de care, zic ei, ar fi petrecut mult timp în acest loc uitat de lume. Totul se dovedește a fi o iluzie, însă între cei trei se va închega, cu adevărat, o camaderie demnă de romanele de spadă.

Piper este o adolescentă obișnuită să intre în bucluc, dornică să-i atragă atenția tatălui ei, un actor celebru, frumos, bogat și, de multe ori, prea ocupat pentru a se ocupa de unicul său copil. Piper are un talent de a-i convinge pe ceilalți să facă ceea ce le cere, de a-i manipula fără prea mult efort. E suficient să ceară o mașină unui vânzător ca acesta să i-o ,,împrumute”. Bineînțeles că, ulterior, Piper este trasă la răspundere!

Leo poate mânui focul, stârnind suspiciunile celorlalți oameni. Din câte se pare, el ar fi considerat responsabil de moartea mamei sale, rămasă captivă în locuința lor cuprinsă de flăcări.

Nu durează mult până când cei trei își dau seama că nu sunt niște simpli oameni, ci niște semizei, și anume Jason – fiul lui Jupiter (Zeus), Piper – fiica lui Venus (Afrodita), Leo – fiul lui Vulcan (Hefaistos). Și nu doar atât, destinul, zeii le-au atribuit o misiune, pe care sunt nevoiți s-o ducă la îndeplinire. Trei semizei sunt ultima speranță pentru omenire, pentru întreaga lume, pentru Olimp.

Hera/Iunona a fost răpită și întemnițată, titanii vor putea să se elibereze în curând din Tartar, iar Mama, Geea, urmează să fie trezită. Sfârșitul e aproape. Multe peripeții îi așteaptă pe cei trei prieteni, o serie de confruntări cu zei minori, cu ciclopi, dezvăluiri neașteptate, amenințări, șantaje, poate chiar sacrificii… Vor reuși să salveze lumea? O va elibera Jason pe Iunona, își va recăpăta el amintirile? În timp ce muritorii de rând își trăiesc viețile monotone, banale, niște eroi fantastici încearcă să prevină Apocalipsa…

Le recomand copiilor și adolescenților să citească această serie ce reînvie miturile Antichității și să-și amintească, totodată, de mitologie și de farmecul ei nemuritor! ,,Eroul pierdut” poate face parte, fără probleme, din lista de lecturi școlare, căci le oferă cititorilor o modalitate de a se relaxa, dar și de a-și îmbogăți cultura generală. Le recomand părinților această carte, pe care o pot citi de unii singuri sau alături de copiii lor. Basmele, miturile nu au fost nicicând mai fascinante!


isabellaarianna01: sper sa fie ok
raisapopescu30: mulțumesc frumos!
isabellaarianna01: N-ai pentru ce!
Alte întrebări interesante