Limba română, întrebare adresată de kateki72, 8 ani în urmă

O scrisoare pierduta
rezumat​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ciuciunasanatescu
7

Explicație:

„O scrisoare pierdută” de Ion Luca Caragiale, comedie realistă de moravuri politice și sociale, bazată pe conflicte dramatice, pune accentul pe contrastul dintre esență și aparență, prin existența personajelor ridicole, care sunt puse în situații comice.

Scopul acestei creații este de a satiriza și de a corecta anumite defecte omenești. Compozițional, tehnica „bulgărelui de zăpadă” direcționează acțiunea piesei grupată în patru acte și amplifică treptat conflictele acesteia.

Răspuns de aleeee1172
16
O scrisoare pierduta
De I.L. Caragiale

Rezumat

Lucrarea “O scrisoare pierduta” de Ion Luca Caragiale este o comedie in 4 acte si evoca viata publica si de familie de la sfarsitul secolului trecut. Tema ei este demascarea prostiei umane si a coruptiei publice si private, inscriindu-se intre comediile de moravuri si caracter.
Titlul comediei este expresiv, sugerand inca de la inceput motivul in jurul caruia se va desfasura actiunea: pierderea unei scrisori de amor care va cauza izbucnirea unei intregi zarve in politica.

Actul 1:
La scena 1 a primului act, autorul ne infatiseaza personajul principal, Ștefan Tipatescu, prefectul unui judet montan care poarta o discutie aprinsa cu Ghiță Pristanda, politistul orasului, despre alegerile care vor avea loc in cateva zile.
Vazand ca Fanica, prefectul, este foarte agitat deoarece vede ca are un adversar puternic la candidatura, pe Nae Catavencu, Pristanda doreste sa se faca placut domnului Tipatescu, povestindu-i o discutie auzita pe furis intre Nae Catavencu si dascalimea orasului in timp ce acestia sunt la un joc de carti. Aceasta discutie are ca subiect pe domnul Tipatescu si o anumita scrisoare pe care domnul Catavencu doreste sa o faca publica.

•In a doua scena, Ghiță, politaiul se plange de meseria sa, insistand sa i aminteasca stapanului sau, domnul Tipatescu, ca are “ noua copii si optzeci de lei pe luna; familia mare, renumeratie mica, dupa buget”
•In a treia scena, Zaharia Trahanache, un bun priaten de-al domnului Tipatescu, se duce la prefect inainte de dejun pentru a-i povesti ceva fara ca Zoe, sotia lui, sa afle.


Sper ca e bine si ca te-am ajutat!! Scuze daca sunt greseli gramaticale sau daca am uitat sa pun anumite semne de punctoatie
Alte întrebări interesante