O scurtă prezentare a vieții din România în perioada comunismului
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
România comunistă este o denumire neoficială, folosită cu referire la perioada comunistă din istoria României în care țara a fost cunoscută cu denumirile oficiale de Republica Populară Romînă / Republica Populară Română[1], respectiv Republica Socialistă România. În această perioadă, Partidul Comunist Român (care s-a numit Partidul Muncitoresc Român între 1948-1965) a fost, de facto, partidul politic unic care a dictat prin guvern viața publică în România.
Explicație:
Sper ca te am ajutat . Spor la teme!
Răspuns:
Viata in perioada comunismului era plina de restrictii. Alimentele de baza (carne, oua, lactate, fructe exotice cum ar fi bananele sau portocalele etc) se aducea doar la anumite ore sau in anumite zile si se epuizau intr-o ora doua. Pentru a fi sigur ca prinzi ceva trebuia sa stai la coada inca de la 3-4 dimieata. Painea era la liber doar in Bucuresti, in provincie dandu-se pe baza de cartela (o paine de adult si jumatate de paine de copil).
Seara de cele mai multe ori ramaneai fara curent, deoarece se facea economie. Apa calda aveai doar sambata si duminica. Programul la televizor dura doar cateva ore, dedicate Telejurnalului si unui film (asta in ultimii ani de dictatura).
Votul nu era liber, exista un singur partid - Partidul Comunist Roman.
Pe strada nu puteai sa mergi in grup, erai oprit imediat de militie si legitimat. Nu aveai voie sa vorbesti de rau regimul, puteai fi oricand turnat.
Nu prea existau multe posibilitati de relaxare sau de distractie ca acum. In lipsa calculatoarelor sau a programelor la televizor (care de multe ori era doar de decor pentru ca nu aveai ce urmari) copiii se jucau mai mult prin fata curtii sau a blocului.