Chimie, întrebare adresată de oanad1982, 8 ani în urmă

O solutie de NaCl cu volumul v de concentratie 10% si densitatea 1.07 g/ cm3 se dilueaza de 2 ori. Calculati concentratia molara a solutiei obtinute cu densitatea 1 g/ cm3.​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de stefangrigorevlog
1

Răspuns:

Explicație:

Concentrația unei soluții se măsoară în procente din greutatea soluției (masa soluției) și greutatea solventului (masa solventului). De exemplu, într-o soluție cu concentrația de 10% NaCl, 10% din greutatea soluției este reprezentată de NaCl, iar 90% din greutatea soluției este reprezentată de solvent.

Volumul unei soluții este mărimea ocupată de soluție într-un recipient. Densitatea unei soluții este raportul dintre masa soluției și volumul soluției. Densitatea unei soluții poate fi mai mare sau mai mică decât densitatea solventului, în funcție de concentrația soluției.

În cazul în care o soluție se diluează, concentrația sa scade, iar volumul soluției crește. De exemplu, dacă o soluție cu concentrația 10% NaCl se diluează de 2 ori, atunci concentrația soluției diluate va fi de 10% / 2 = 5%.

Să notăm concentrația molara a soluției diluate cu c. Atunci, densitatea soluției diluate este 1 g/cm3 = c * Masa molară NaCl, unde Masa molară NaCl este masa molară a clorurii de sodiu (NaCl), care este egală cu 58,44 g/mol.

Rezolvând această ecuație pentru c, avem c = 1 g/cm3 / (58,44 g/mol) = 0,017 mol/L.

Răspuns: concentrația molara a soluției diluate este de 0,017 mol/L.


oanad1982: Mulțumesc
Alte întrebări interesante