Limba română, întrebare adresată de mariana821, 9 ani în urmă

Obiceiul Pastelori sarbatore

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de mariamama
1

Ouale rosii

Cel mai raspandit obicei crestin de Paste este vopsirea de oua rosii. Acestea sunt nelipsite de pe masa copioasa din prima zi a acestei sarbatori si face deliciul celor mici, care abia asteapta sa le ciocneasca.

Desi inainte nu se accepta ca oule sa aiba alta culoare in afara de cea rosie, acum lucrurile s-au mai schimbat, iar mamele si copiii le coloreaza cu verde, galben sau albastru.




Lumina Sfântă!

In noaptea de Inviere, credinciosii sunt incurajati sa mearga la biserica si sa ia lumina. Ei trebuie sa aduca de acasa o lumanare,  pe care o vor aprinde cu cea pe care o scoate parintele din altar. Lumina este simbolul Invierii.

Cele mai multe familii pastreaza restul de luminare ramasa nearsa dupa slujba si o aprind in cursul anului in cazul in care au un mare necaz. La sfarsitul slujbei de Inviere, preotul imparte tuturor Sfintele Pasti si ii impartaseste pe cei mici.


Mielul


In Romania, toate familiile servesc la masa de Paste carne de miel preparata sub diverse forme. Fie ca este vorba despre friptura sau drob, cei mici si cei mari se bucura de carnea gustoasa.

Mielul este simbolul Mantuitorului Iisus, care a fost sacrificat pentru a salva omenirea.


Pasca

Acest preparat dulce obtinut din aluat, branza si stafide este printre felurile preferate ale celor mici. El se prepara o data pe an de mame si bunici


Utilizator anonim: E de google?
Răspuns de Utilizator anonim
0
-vopsirea ouălelor
-rugăciunea Sf. Efrem
-mersul la biserică
-lumina luată de la biserică la 00:00
-gătitul cozonacilor
-gătitul sarmalelor
-ciocnirea ouălelor
-salutul (-Hristos a inviat! -Adevarat a inviat! Dupa 50 de zile de la Paste se spune: -Hriston s-a inaltat! -Adevarat s-a inaltat!)
Alte întrebări interesante