Limba română, întrebare adresată de taget, 8 ani în urmă

OFER 60 DE PUNCTE!!! Am nevoie si eu de ajutor la acest eseu va rog.

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de claudia5841
0

Explicație:

Prezența originalitații, viziunii artistice a lui Tudor Arghezi , un mare poet , prozator , gazetar si publicist român în perioda interbelică cu o carieră literală foarte întinsă și bogată , in cele trei poezi  „Adam și Eva” ,” Porunca” și „Pedeapsa” din volumul „ Tablouri Biblice” ( Versuri de Abecedar) este una foarte abundentă . Poetul Tudor Arghezi s-a inspirat în scrierea acestui volum din Vechiul Testamnent mai exact din prima carte a acestuia Geneza (sau Facerea) . 

         Tudor Arghezi începe volumul” Tablouri Biblice” cu poezia Adam și Eva în care transformă realitatea creației în viziunea personală legată de apariția omului și crearea acestuia . Pentru acesta, crearea omului este un exercițiu ludic din singuratatea cosmică a Creatorului care își dorește în preajmă , într-un univers destoinic , nelipsiții copii  „Urându-i-se singur în stihii / A vrut și Dumnezeu să   aibă-n cer copii” . Fiind copiii lui Dumnezeu , acesta  a vrut să-i facă din cele mai de calitate materiale pentru a fi și cei mai frumoși , cinstiți , nevinovați copii  „Din borangic , argint sau promoroacă ,/Frumoși, cinstiți , nevinovați”. Dar l-a făcut „...cum am aflat ,/Cu praf și nițeluș scuipat „ din această cauză Adam nu a ieșit cum și-ar fi dorit Dumnezeu  „Dar a ieșit cam somnoros și cam / Trândav și nărăvaș strămoșul meu Adam „ , „Din pricina aluatului , greșit , / Și că Adam , înâiul fiu / Al Domnului , ieșise , parcă , și zbamghiu.” din acesta secvență putem vedea faptul că Adam a ieșit așa din pricina materialului sau aluatului necalitativ . 

           În speranța că poate îndrepta ceva Dumnezeu a hotărât să-i facă lui Adam un partener adică pe Eva „ Mai poți casca de lene , iarăș / Când ai o soră și-un tovarăș ?”. Dumnezeu  a facut-o pe Eva din  coasta lui Adam când acesta dormea 

„ Dormind mereu , căta să-l mai trezească / I-a rupt un os din coaste , ceva, /  Și-a zămislit-o și pe Eva „

          În poezia „Porunca” , Tudor Arghezi ne arată traiul fericit a celor doi , Adam și Eva, în gradina Eden . Acest trai fericit și lipsit de orice griji poate fi asemănat cu o vacanța la bunici de la țară „ Jucându-se ca gâzele și iezii , / Care săreau pe mugurii livezii /Nici culca-te devreme! Nici te scoala !/ Nu era cine ține socoteală..../ Totul era de glumă și de joacă / Și așteptai doar pomii să se coacă  „

 Dar acest trai nu a durat la nesfârșit fiind întrerupt de motivul interdicției – Dumnezeu își face apariția grandios , autoritar dând peima poruncă  „Dar ce-i veni-ntr-o zi lui Dumnezeu , /Că se-arătă încins în curcubeu/ Și dete-ntâile porunci” . Cum după motivul interdicției vine și cel al ispitei , Eva mâncă din pom și-i dadu si lui Adam , crezând că Dumnezeu nu-i vede . 

       În poezia „Pedeapsa „ poetul ne înfățișează consecințele încălcări cuvântului divin .Aceasta poezie prezintă secvența biblică a alungarii lui Adam și Eva din rai . 

Ochiul Domnului fiind neadormit , îi vede pe cei doi încălcând porunca divină . Dumnezeu în postură de închizător , surprins în toată măreția lui , face prima anchetă de la începutul lumii . Inocenții făptși încep să se pârască unul pe altul , nici unul nu-și asumă responsabilitatea . Așa că din raiul fără griji se trezesc în lumea plină de greutați și de regrete 

         În concluzie în volumul „Tablouri Biblice” scris de poetul Tudor Arghezi putem întâlni o abundență de originalitate din partea lui de la ideea și tema poeziilor până la expresivitatea pe care o folosește în redactarea celor trei poezi din „Versuri de Abecedar”. 

Alte întrebări interesante