ofer 60 de puncte.folosind o notatie convenabila sa se rezolve ecuatia:
(x²+1)²-6x(x²+1)+9x²-14(x²+1-3x)=-33
va rog ajutati-ma!
Răspunsuri la întrebare
Răspuns de
28
[( x² + 1) ² - 2 · 3 ·x ( x² +1) + (3x)² ] - 14 ( x² -3x + 1 ) + 33 =0
( x² + 1 - 3x )² -14 ( x² -3x +1 ) + 33 =0
x² - 3x +1 = t
ecuatia devine
t² - 14 t + 33 =0 33 = 49 -16
(t² - 2 · 7 ·t + 49) - 16 =0
( t -7 )² - 4² =0
( t - 7 -4 ) · ( t -7 + 4)= 0
( t - 11 ) · ( t - 3 ) =0 ⇒ t₁ = 11 si t₂ =3
calculam x din :
x² -3x + 1 = 11 x² - 3x +1 = 3
x² - 3x - 10 =0 x² -3x -2 =0
Δ = 9 +40 =49 Δ = 9 +8= 17
x₁ =-2 ;x₂=5 x₁=( 3+√17)/2 ; x₂=( 3 -√17)/2
( x² + 1 - 3x )² -14 ( x² -3x +1 ) + 33 =0
x² - 3x +1 = t
ecuatia devine
t² - 14 t + 33 =0 33 = 49 -16
(t² - 2 · 7 ·t + 49) - 16 =0
( t -7 )² - 4² =0
( t - 7 -4 ) · ( t -7 + 4)= 0
( t - 11 ) · ( t - 3 ) =0 ⇒ t₁ = 11 si t₂ =3
calculam x din :
x² -3x + 1 = 11 x² - 3x +1 = 3
x² - 3x - 10 =0 x² -3x -2 =0
Δ = 9 +40 =49 Δ = 9 +8= 17
x₁ =-2 ;x₂=5 x₁=( 3+√17)/2 ; x₂=( 3 -√17)/2
Alte întrebări interesante
Engleza,
9 ani în urmă
Chimie,
9 ani în urmă
Matematică,
9 ani în urmă
Engleza,
9 ani în urmă
Limba română,
9 ani în urmă
Limba română,
10 ani în urmă
Matematică,
10 ani în urmă
Informatică,
10 ani în urmă