Fizică, întrebare adresată de Andutza111, 9 ani în urmă

Ofer coroana celui care mi-o rezolva!!!!!!!
O bila avand masa m=2kg cade liber de la inaltimea h=12 m,fata de sol.Cand bila trece prin punctul B energia potentiala a sistemului bila-Pamant este de 3
ori mai mare decat energia cinetica.(g≈10N/kg)
a) Punctul B se gaseste fata de sol la inaltimea:...
b)energia cinetica a bile cand trece prin punctul B este:....


gabrieldiaconu: Știu sa rezolv problema din ce îmi mai aduc aminte la mecanica de anul trecut. Sper sa poți înțelege
Andutza111: ok.. si rezolvarea.. cand mi o dai?....
gabrieldiaconu: Cât de curând...

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de gabrieldiaconu
0
Pentru început,facem un desen cu punctul de unde cade bila si un punct unde ajunge la nivelul solului. Pe parcursul traiectoriei(traiectoria este defapt o dreapta) alegem un punct B in care știm ca EpgB=3*EcB,unde EpgB este energia potentiala gravitationala in punctul B,iar EcB este energia cinetica in punctul B. Relația este cam așa: EpgB=3*EcB<=>m*g*h'=3*(m*VB^2)/2,unde h' este măsurată de la sol pana in punctul B(ceea ce trebuie sa aflam la subpunctul a) iar VB este viteza bilei in punctul B. Revenind la formula observam ca h'=3/2*(VB^2)/g. Avem formula pentru a calcula VB: VB^2=V0^2+2*g*(h-h')=0+2*g*(h-h*). V0 este viteza in punctul din care cade bila si are valoarea 0.

gabrieldiaconu: Revenind la relația h'=3/2*(VB^2)/g si înlocuind VB^2 cu 2*g*(h-h') ajungem la relația: h'=3/2*2*g*(h-h')/g, se simplifica g cu g si 2 cu 2 si ajungem la relația h'=3*(h-h') de ai aici rezulta ca 4*h'=3*h deci h'= 3*h/4 =3*12/4= 6metri.
gabrieldiaconu: Si la subpunctul b) facem așa:EcB=m*VB^2/2= m*2*g*(h-h')/2=m*g*(h-h')=2*10*(12-6)=120 J(jouli).
Alte întrebări interesante