Geografie, întrebare adresată de 1cineva1, 8 ani în urmă

OFER COROANĂ ȘI PUNCTE ​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de vika97
1

Răspuns:

Jiul este un râu în sudul României. Se formează prin unirea Jiului de Est cu Jiul de Vest în apropiere de Petroșani. Jiul cu izvoarele în Carpații Meridionali (în Godeanu și în Parâng), străbate mai multe unități geografice (Depresiunea Petroșani, Depresiunea Târgu Jiu, Podișul Getic, Câmpia Română) și primește ca afluenți principali Motrul și Gilortul.Râul Jiul de Vest (numit în trecut și Râul Jiul Românesc) este un curs de apă, unul din cele două brațe care formează Râul Jiu.

Jiul de Vest izvorăște din Retezatul Mic în pasul Cerna-Jiu, care separă bazinul Râul Jiu de cel al Cernei. Cursul superior al râului este cunoscut și sub denumirea de Râul Câmpușelu.

Râul curge paralel cu creasta de sud a Munților Retezat și creasta principală de nord a Munților Vâlcan, până la confluența cu Jiul de Est.

Spre aval Jiul de Vest urmărește liniile tectonice longitudinale care încadrează fundul depresiunea Petroșani ca o continuare concordantă cu Valea Cernei, având o suprafața a bazinului de 534 km2[1], o altitudine de 1134 m și o pantă medie de 35,3 %o. Jiul de Vest după un parcurs de 51,4 km se unește cu Jiul de Est la Iscroni.

Răspuns de evellyn
1
Sper ca te am ajutat!
Coroana
Anexe:
Alte întrebări interesante