Limba română, întrebare adresată de adyta34, 9 ani în urmă

Ofera doua argumente in sprijinul afirmației ca textul Aleodor împărat este un basm

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de anaiuu
4
Textul Aleodor Imparat este un basm ,deoarece este o opera opica in care apar personaje , actiune si narator . Timpul si spatiul nu sint indicate cu precizie. Aleodor Imparat este un basm ,deoarecee exista formule mediane si finale  '' Si-am incalecat pe-o sa ... ''


adyta34: Mersi
anaiuu: cu mare placere
Zvairina: Ca in orice basm, si in Aleodor-imparat, intreaga naratiune este o ingenioasa impletire de intamplari reale (dorinta imparatului de a avea urmasi, comportarea lui Aleodor ca imparat, casatoria lui cu fata lui Verdes-imparat), cu cele fantastice (existenta lui Jumatate-de-om, intalnirea lui Aleodor cu stiuca, corbul si cu taunul, transformarile pe care le sufera). 
Zvairina: Fiind un basm, si in aceasta naratiune se intalnesc personaje cu puteri supranaturale. De pilda, chiar Aleodor-imparat are insusiri specifice unui astfel de personaj: el intelege glasul fapturilor necuvantatoare (stiuca, corb, taun) si are capacitatea de a se metamorfoza in cosac, in pui de corb si in lindina prin inter­ventia ajutoarelor sale, prieteni ai eroului.
Alte întrebări interesante