Omul de zăpadă
Hans Christian Andersen
1. Cine este Omul de zăpadă? Cine l-a creat? Cum l-ai cunoscut tu ?
2. Ce te-a atras pe tine la aspectul său fizic? Motivează. Ce accesorii poartă? De ce?
Cum l-ai fi îmbrăcat tu?
3. Ce trăsături de caracter (însușiri sufletești) îl definesc pe Omul de zăpadă? De ce
crezi asta? Poți da căteva exemple care să întărească afirmația ta ?
4. Ce face Omul de zăpadă? Ce crezi că îl determină să acționeze în acest fel?
5. Ce gândește și ce simte personajul? Cum relaționează cu celelalte personaje?
6. Ce găndesc alţii despre el? Pe ce te bazezi? Argumetează cu exemple din poveste.
7. Cum se schimbă personajul la final?
8. Care este impresia ta faţă de acest personaj? Ce sfat i-ai da Omul de zăpadă
presupunând îl întâlnești în poveste?
?
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Buna! Sa te ajut putin, bine?
1. Omul de zapada a fost creat de Zana Iarna, din bulgarii pe care copilul ii aranjase in forma de turn. Il cunosti doar citind povestea!
2. Orice om de zapada te atarge prin felul haios sau amuzant in care este construit de copii. Omul din povestea aceasta avea caciula de lana, nas dintr-un morcov, carbuni ca nasturi si cateva fire de pai drept maini. Accesoriile pe care le are ii dau mai mult farmec si il fac sa fie aproape adevarat! L-as impodobi normal, adica cu acelasi tip de accesorii- nas din morcov, gura din nasturi, palarie si o matura.
3. Insusirile pe care Omul din poveste le are sunt bunatatea, dragostea si comunicarea cu celelalte animale care au nevoie sa fie aparate de gerul noptii de iarna. Sigur ca poti da exemple: caprioarelor le-a dat nasul de morcov, lana din caciula le-a dat-o catorva pasarele sa isi captuseasca cuibul, carbunii i-a dat unor pitici, iar paiele unor iepuraisi.
4. Fiindca este din fire bun, daruieste fara sa astepte rasplata tuturor celor care au nevoie imediata de accesoriile lui, fiindca el, fiind de zapada, nu are neaparat nevoie; plus ca toate aceste accesorii i-au fost puse pentru aspect! Cu celelalte personaje comunica destul de frumos, daruindu-le ceea ce vor.
5. Bineinteles ca cei carora le-a oferit "cadourile" de care aveau nevoie, au plecat fericiti, asta reiesind din poveste
7. Personajul nu se shcimba, dar Zana Iarna ii daruieste cel mai frumos sentiment, dragostea copiilor, si asta doar pentru bunatatea de care a dat dovada.
8. Orice copil se bucura atunci cand isi faureste propriul om de zapada! Impresia lasata de personaj este una pozitiva, fiind o poveste in care Omul prinde viata si... mai mult are sentimente de empatie ( adica intelege nevoile celorlalti ca si cum le-ar simti el)! Prin absurd, daca as intalni un astfel de Om de zapada l-as sfatui sa se comporte in continuare la fel ca in poveste, pentru a-si atrage cati mai multi admiratori.
Explicație: