“Omul e capturat de un destin creator, intr-un sens cu adevarat minunat; omul e in stare pentru acest destin sa renunte cateodata chiar pana la autonimicire la avantajele echilibrului si la bucuria securitatii.” ( L. Blaga )
Pornind de la acest text: 20px4=80p
1. Formultati succint problematica pe care o abordeaza textul dat.
2.Construiti o argumentare care sa sustina ca “ omul e in stare pentru acest destin sa renunte
cateodata chiar pana la autonimicire la avantajele echilibrului si la bucuria securitatii. “
3Formulati un punct de vedere personal la faptul ca “omul e capturat de un destin creator..”.
Argumentati-va punctul de vedere.
4.Lucian Blaga considera ca intre om si animal exista o deosebire calitativa, ca rezultat al faptului ca omul este creator de cultura. Formulati un punct de vedere personal pornind de la afirmatia filosofului roman.
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
1. Problema pe care o abordează textul dat este faptul că oamenii caută mereu răspunsuri. Oamenii își pun veșnica întrebare: "Care este sensul vieți?" (engl. What is the meaning of life?) și își ocupa viețile mărunte cu acesta întrebare ce îi macină, fără chiar să trăiască aceasta viață, deoarece, până la urmă, dacă e să aflăm care este sensul vieții, nu ar trebui să o trăim mai întâi?
2. Exista exemple de oameni care au mers până la autodistrugere (probabil ar fi mers și mai mult, dacă ar fi putut) ca să caute sensul vieții, acest "destin creator". Unul este Christopher McCandless, care la finalul călătoriei lui, deși a murit, a aflat un adevăr trist, dar adevărat, cum că "Fericirea este reală doar când este împărtășită." (engl.: Happiness is only real when shared.) .
3. După cum am zis, oamenii fug după aflarea unui sens, când chiar după toate cercetările lor, afla ca totul e degeaba. Nu trebuiau decât să trăiască. Așa că eu consider că trebuie să ne trăim viețile.
4. Omul, deși fiind mândru și defect, asa cum e el, om, poate face lucruri minunate precum cultura. Nu trebuie să fim perfecți, trebuie doar să reușim să ne menținem umani, deoarece în lupta noastră în a fi perfecți, ajungem a fi cruzi.