Limba română, întrebare adresată de opreavalentina7, 9 ani în urmă

,, Omul intelept nu spune tot ce gindeste, dar tot ce spune gindeste" ,,Aristotel
de comentat 1 pagina

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de MihaelaD8
3
De-a lungul timpului, diverse citate ale unor iluștri filozofi au înfrumusețat și îmbogățit culturile lumii, trecând dincolo de bariera lingvistică. Printre aceștia, poate că cel mai cunoscut dintre ei a fost Aristotel, cel care, printre altele, a afirmat că ,,Omul înțelept nu spune tot ce gândește, dar to ce spune gândește".
Ideea principală este că omul înțelept nu divulgă niciodată în totalitate ceea ce gândește, păstrând anumite idei pentru sine, însă revelând doar lucruri atent cântărite. A avea măsură în ceea ce spui este o calitate destul de rar întâlnită, deoarece cei mai mulți oameni au tendința să-și exprime gândurile, părerile fără filtru, fără a fi fost atent analizate înainte, ceea ce poate avea un impact destul de mare asupra celorlalți. Astfel, din cauza gândurilor exprimate impulsiv, cuvintele pot deveni arme, pot răni și distruge vieți, după cum ne învață istoria și viața de zi cu zi. De aceea, omul înțelept nu spune tot ce gândește, dar gândește impactul vorbelor sale, modul cum se pot răsfrânge acestea atât asupra celor din jur, cât mai ales asupra sinelui. 
Tendința de a spune tot ce gândești poate duce la vulnerabilitate sau chiar oprobriu public, de aceea omul înțelept își alege contextele și locurile în care exprimă anumite idei, gânduri, păreri, astfel încât să nu fie în detrimentul său. E nevoie de multă stăpânire de sine astfel încât să poți judeca obiectiv propriile idei, fără a reacționa la primul impuls.
De aceea, există multe alte citate care subliniază ideea principală a acestuia, precum "Tăcerea e de aur", "Dacă tăceai, filozof rămâneai", etc. Poate că dacă oamenii le-ar aplica, nu ar mai exista atâtea conflicte atât la nivel mondial, cât și la nivel familial.

Sper că nu e prea siropos comentariul și sper să te ajute :)

Alte întrebări interesante