Limba română, întrebare adresată de D3m0nX, 9 ani în urmă

Opera : "Apune soarele pe dealuri " de Stefan Petica
1. Numeste cate un sinonim potrivit pentru sensul din text al cuvintelor apune si jertfelor
2.Explica rolul virgulei din secventa O umbra alba ,visatoare.
3. Construieste un enunt in care sa ilustrezi sensul conotativ al substantivului frunte.
4. Selecteaza doua secvente din textul dat care contureaza dimensiunea temporala a imaginarului poetic.
5.Precizeaza tema poeziei si un motiv literar identificat in text.
6.Transcrie din textul dat doua cuvinte/grupuri de cuvinte care sunt marci lexico-gramaticale ale subiectivitatii.
7.Prezinta semnificatia a doua figuri de stil diferite din prima strofa a textului.
8. Ilustreaza , cu cate un exemplu din textul dat , doua trasaturi ale genului liric.
9. Comenteaza in 60-100 cuvinte ultima strofa a textului dat , prin evidentierea relatiei dintre ideea poetica si mijloacele artistice.

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de cataviss
12
1.Sinonime pt apune =a scăpăta, jertfelor=sacrificile , victimile , cadavrele .
2.Virgula ca semn de punctuație în construcția ,,O umbră albă, visătoare,, are rolul de a fluidiza vorbirea ușurând astfel cititul .
3.Am fost cândva în fruntea societăți. Regele este în fruntea armatei .
4. ,,Sub bolta serei înstelate ,, și ,,visul nopților de vară ,,
5. Tema poeziei este iubirea , motivul literar este :,,singuratec,, ,,slava purpurei de sânge,, ,,umbra albă visătoare ,,
6. Mărcile lexico gramaticale ale subiectivități sunt : fruntea ta ,sa știi , și crezi , iubirea mea etc 
7. Prin metafora slava purpurei de sânge naratorul semnifică eforturile depuse pentru înfăptuirea iubiri ,
Prin epitetul calda adiere naratorul semnifica  sentimentele pe care le resimte eul poetic cand este în preajma iubiri .
8 . Mărcile eului liric sunt : verbe si pronume de pers I,II  cum ar fii fruntea ta iubirea mera , și interogațiile retorice :,,Ce se înalta-n umbra lina , În ceasul jertfelor de seara.,,

Răspuns de Ioanavladau
35
1. apune=coboara, se lasa
jertfelor=victimelor, sacrificiilor 

2. Virgula in structura "O umbra alba, visatoare" are rolul de a separa doua cuvinte cu aceeasi functie sintactica dintr-o enumeratie. 

3.Daca voi invata totul la timp, voi ajunge in fruntea tuturor! 

4. Dimensiunea temporala a imaginarului poetic este data de numeroase structuri, cum ar fi "Apune soarele pe dealuri", "Sub bolta serei înstelata", "În ceasul jertfelor de seara", "-n noptile cu luna".

5.Tema poeziei, reflectata din titlu si pana in motivele literare, este dragostea. Cateva dintre motivele prezente in text sunt motivul noptii, motivul florilor. 

6.Cateva dintre marcile lexico-gramaticale ale subiectivitatii sunt verbele, pronumele si adjectivele pronominale la persoana I : "
visu-mi", "iubirea mea". 

7.Metafora "
slava purpurei de sânge" exprima dorinta arzatoare de a se dedica iubirii, intrucat eul liric trece cu greu prin aceste stari. Are un rol intensificator, facandu-l pe cititor sa vizualizeze. 
Comparatia "
Trecând pe fruntea ta curata/Ca si o soapta care piere" are rolul de a-l face pe cititor sa traiasca pe propria-i piele cele scrise in poezie, facandu-l sa traiasca ceea ce este scris.

8.Genul liric este exprimat prin numeroase tehnici. In textul dat este prezenta exprimarea sentimentelor in mod direct, deoarece putem gasi marci lexico-gramaticale ale subiectivitatii  : "visu-mi". Se folosesc numeroase figuri de stil care au rolul de a-l face pe cititor sa creeze mediul in propria sa imaginatie (metafora "
slava purpurei de sânge").

9.Ultima strofa a textului dat este cea care inchide poezia, oferindu-i o privire de ansamblu de cerc. Lacrimile mari sunt rodul iubirii eului liric, exprimate nu prin "roua rozelor in floare" sau prin "plansul dulce de izvoare". Aceste lacrimi sunt fructul dragostei, ele sunt exprimate, asa cum spune si comparatia "c
a roua limpede si rara", prin obiecte pure, curate, caci dragostea este una curata. In expresia "In parfumata noapte calda", noaptea are rolul de mijlocitor al sufletelor, ea trateaza ranile aferente lacrimilor si, desi exista lacrimi, ele sunt lacrimi calde, de iubire.  
Ideea poetica este prezentata, asadar, in stransa legatura cu mijloacele artistice. 
Alte întrebări interesante