Opinia Colt Alb in 3-5 randuri. Dau coroana!
Răspunsuri la întrebare
Prima parte a cartii "Colt Alb" este descrierea destul de fidela a tipului de educatie care se face astazi. Astfel, Colt Alb isi face o educatie competitiva singur, aruncat prea devreme si fara protectie intre semenii lui. Asa si astazi, prea ocupati, parintii se multumesc adesea sa indeplineasca dorintele copiilor, lasand grija pentru formarea lor pe ultimul plan.
Mass media, anturajul, Internetul au mai multa influenta asupra lor, astfel ca adesea parintii ridica din umeri si spun "Eu nu mai am ce sa-i fac!". Copiii se arunca in competitie, lupta pentru locul cel mai bun daca se simt destul de puternici, sau se asociaza in bande, ca sa isi apere impreuna un mod de a fi, sa aiba putere, sa poata domina.
Observandu-i pe cei mai buni vedem ca pana cand isi termina studiile sunt tot in relatii de competitie cu ceilalti colegi. Drepturile - chiar si bursele, privilegiile - locuri in tabara, etc. se ofera in functie de clasamentul liniar pe baza de medie.
Dupa ce termina facultatea sunt preluati si "exploatati crunt" de cei puternici. Li se cere sa munceasca foarte mult, sa foloseasca orice mijloace pentru a maximiza profiturile, sa lupte pana la ultima picatura de sange. Chiar sunt antrenati pentru asta, pentru ca eficienta lor sa fie maxima.
La fel patise Colt Alb. Cu fiecare victorie sporea profitul stapanului sau. Pana cand a intrat in competitie cu unul mai puternic ca el. Atunci viata lui a fost pusa in mare pericol. La fel si oamenii, prea exploatati la munca, se imbolnavesc sau pot chiar sa moara. Nu este o pierdere prea mare pentru angajatori, o multime de tineri vaneaza un loc de munca.
Educatia de maine
Un tanar hotarat il salveaza pe Colt Alb. Il educa cu iubire, incredere si rabdare, schimband incet inima "lupului". Rasplata va fi pe masura, un "stapan" este salvat cu pretul unor rani de moarte, devotamentul si iubirea lui nu mai tin cont de pericol.
Relatia cu ceilalti caini se schimba, se bucura de intalnirea cu puii sai. Aceasta este o educatie dupa modelul de educatie partenerial. Colt Alb devine, din dusmanul de moarte al cainilor si al oamenilor, un partener de incredere, intelept si comunicativ.
Este evident ca viziunea despre om si modul sau de raportare la ceilalti sunt radical diferite. In primul caz este cultivat un tip de om individualist, pentru care ceilalti sunt doar mijloace prin care el isi atinge scopurile. In cazul al doilea, omul promovat este unul pentru care fiecare semen este un scop in sine iar relatiile de colaborare sunt foarte importante.
Avand in vedere ca insasi devenirea ca om si actualizarea potentialului uman sunt dependente de interactiunea cu ceilalti oameni, primul tip de educatie este unul impotriva omului. Acesta nu numai ca neglijeaza faptul ca omul este o fiinta sociala, dar il si incurajeaza sa fie egoist, astfel sansele sale de a se integra in grupuri si de a colabora pentru atingerea unor idealuri comune sunt minimizate.
Daniel Goleman a subliniat, pe baza de cercetari, importanta calitatilor relationale inca din anii 90 ai secolului trecut, cand a aparut cartea "Inteligenta emotionala". Pe baza lor s-a aratat ca in cele mai multe situatii abilitatile de relationare conteaza in procent mai mare de 50% la dobandirea, pastrarea si avansarea la locul de munca.
Este firesc sa fie asa deoarece astazi toate activitatile se desfasoara in echipa. Chiar invatarea de la alti oameni a unei meserii practicate individual este conditionata de capacitatea de a relationa.
Viitorul nu este al indivizilor izolati, ci a grupurilor bine inchegate, care functioneaza armonios si eficient. Putem pregati copiii pentru a satisface o viziune individualista, veche, depasita moral si filozofic, sau putem sa ii pregatim pentru un viitor al interactiunilor si relatiilor de calitate.
Colt Alb ne avertizeaza ca acceptand prima varianta de a educa, pe educat il pandeste un sfarsit neplacut. O viata deplina, de succes si fara pericole poate fi atinsa numai prin al doilea tip de educatie, bazata pe respect reciproc, colaborare si complementaritate.
Pentru realizarea acestui tip este nevoie de o alta abordare, cu tinte precise in ceea ce priveste competentele de relationare si care sa tina cont de inteligentele multiple ale personalitatii umane. Alegerea si hotararea cu care von actiona in acest sens depinde de iubirea si responsabilitatea pe care o avem pentru copii si destinul lor.
Romanul "Colț Alb" este plin de aventură, suspans și loialitate.
Consider că această carte trebuie citită, putem învăța multe lucruri din ea.