Limba română, întrebare adresată de paulvasile48, 9 ani în urmă

Opinie despre "clont" de nicolae labis?

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de ste
154
Titlul poeziei lui Nicolae Labis este sinonim ,prin unele parti ale Moldovei dar si a Ardealului cu ciocul pasarilor..Gramatical vorbind ,ciocul este un substantiv care denumeste un organ anatomic ascutit .
.Titltlul insoteste intregul mesaj pe care poetul il  transmite ,avand in vedere faptul ca eul liric se afla intr-o ipostaza melancolica din cauza trecerii dintr-un anotimp
 vesel ,promitator intr-unul trist ,cenusiu ,agonizant.
Noul anotimp care se instaleaza pare sa-i picure otrava in suflet poetului ,deoarece aduce cu el un intuneric prematur, vizavi de tot ceea ce autorul a sperat ca va fi.
Natura este personificata in finalul primei strofe cu muntii stirbi- imagine gigantica pe langa un simplu simplu muritor si grotesca prin accentuarea unui detaliu jenant  ,adica lipsa danturii.
Imaginea intreaga pare deliranta si prin berzele care pleaca in tarile calde in sir ,dar in acelasi timp intr-un mod dezordonat ,incalcite ,adica impiedicate ,nesigure .
Eul liric 
apare intr-o postura dezolata ,insesi amintirile legate de o altfel de viata
sunt incetosate ,fara contur ,sterse - epitetul cromatic albei amintiri este sugestiv in acest fel-.
Singuratatea determina eul liric la o repliere ,avem forma pronominala ma si verbul zdruncina . In acelasi timp insa poetul cauta o salvare si prin faptul ca involuntar sau nu el urmareste sa fie in preajma iubitei ,fie ca vorbim despre o fiinta reala sau despre o stare de spirit pe care o cauta ,iar aici am in vedere
cuvantul "bucina" care inseamna "suna ".
Finalul poeziei renunta totusi la iluzia cultivata intr-o maniera lucida : stau pe unde bucina/visul tau cand treci/",si accepta faptul ca "noaptea de cosmar "adica trecerea ireversibila a timpului este "o datina " ,adica o situatie care se perpetueaza. indiferent de vointa noastra.
Poezia "Clont" demonstreaza de fapt confruntarea sensibilitatii poetului cu realitatea ,trezirea din reverie ,acceptarea dureroasa a unei realitati ,si anume
ciclul vietii.


ste: multumesc pt. coroana
paulvasile48: npc...
Alte întrebări interesante