Limba română, întrebare adresată de vanataciuc, 8 ani în urmă

ORAŞUL/SATUL MEU Bălți Raspundeti la întrebări: a) Cum se numeşte oraşul/satul în care locuiti? b) Unde este aşezat? c) Ce ape curgătoare sau stătătoare il străbat? d) Cum sunt casele, străzile, drumuri- le localității voastre? 14 81 CHM e) Ce edificii mai importante se află în oraşul/satul vostru? f) Cu ce se ocupă locuitorii oraşului/satului natal? g) Cu ce oameni de vază se mândreşte localitatea în care locuiţi? h) Cum ați putea contribui la înfrumuseţarea, prosperarea oraşului/satului vostru? i) Ce sentimente aveţi faţă de oraşul/satul de baştină? nit​

Anexe:

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de TatianaB
4

Orașul meu natal este Bălți, mai jos răspundem la întrebări legate de el:

a) Cum se numeşte oraşul în care locuiţi?

Orașul în care locuiesc se numește Bălți.

b) Unde este aşezat?

Bălți este un oraș cu statut de municipiu, fiind al treilea centru urban după mărime și populație din Republica Moldova.

Orașul este așezat în mijlocul stepei Bălțului, cu un relief de câmpie colinară, 65 km de la granița cu România, la 138 km nord de Chișinău și 120 km de la frontiera cu Ucraina.

c) Ce ape curgătoare sau stătătoare îl străbat?

Rețeaua hidrografică a orașului Bălți este alcătuită de râul Răut și din afluenții acestuia: Răuțel, Copăceanca și Flămânda. La rețea se mai adaugă 7 lacuri artificiale.

d) Cum sunt casele, străzile, drumurile localităţii voastre?

În oraș lungimea totală a drumurilor este de 220,7 km. Municipiul este un important nod de transport din nordul republicii, cu o infrastructură de transport dezvoltată care asigură legături cu toate regiunile republicii și cu alte țări.

Casele de locuit și edificiile publice au cunoscut o arhitectură bazată pe două orientări stilistice: modern românesc și neoromânesc. Acum însă au apărut imobile cu multe apartamente, amplasate lejer, cu spațiu liber în jur. Totuși multe străzi dispar pentru că sunt înglobate în mijlocul cartierelor comasate.

e) Ce edificii mai importante se află în oraşul vostru?

Bălți posedă un patrimoniul istoric unicat care conține 42 de monumente:   18 – de arhitectură, 10 – de istorie, 7 – de cultură, 7 – de arheologie.

Edificii importante:

  • Catedrala "Sfântul Nicolae" (1795),
  • Casa "Hagi Marcarov" (sf. sec. XIX),
  • Biserica "Sfântul Grigore", (biserica Armenească) (1916),
  • Episcopia Hotinului (1934),
  • Clădirea fostului Liceu evreiesc.

f) Cu ce se ocupă locuitorii oraşului natal?

Doar 44,2% din toată populația aptă de muncă este amplasată în câmpul muncii și anume:

→ În sector producător:

  • industrie,
  • agricultură.

→ Sectorul neproductiv:

  • comerț,
  • prestarea serviciilor.

g) Cu ce oameni de vază se mândreşte localitatea în care locuiţi?

Oamenii cu care se mândrește Bălțul sunt:

  • Nicolae Testemițanu - reputat medic-chirurg și om politic din Republica Moldova, începând cu anul 1990, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie din Republica Moldova îi poartă numele.
  • Ion Pelivan - creatorul primei grupări naționale din Bălți, a dus o activitate febrilă împotriva rusificării Basarabiei de către imperiul țarist și a fost deținut politic.
  • Ianina Baicalov - medic emerit al Republicii Moldova și fondatoarea serviciului Asistența Medicală Urgentă din Bălți.

h) Cum aţi putea contribui la înfrumuseţarea, prosperarea oraşului vostru?

La înfrumuseţarea orașului eu aș putea contribui cu voluntariat. Împreună cu alți locuitori ai orașului am face curat prin parcuri și pe străzi, dar și am sădi copaci să înverzim cât mai mult orașul. Eu aș avea grijă ca prietenii și familia mea să se folosească de urnele de gunoi și niciodată să nu arunce ceva pe jos.

i) Ce sentimente aveţi faţă de oraşul de baştină?

Orașul de baștină va fi mereu în inima mea pentru că aici m-am născut și aici mă dezvolt ca personalitate. Îmi iubesc foarte mult orașul și sper ca el să se dezvolte și mai bine.

Accesând link-ul de mai jos putem vedea care sunt cele mai mari orașe ale Republicii Moldova:

https://brainly.ro/tema/9817393

Succes!

#SPJ1

Alte întrebări interesante