Biologie, întrebare adresată de dana13793, 8 ani în urmă


organele de simt la viermi plati, vermi cilindrici, moluste
Vă roooog​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de amnevoiedeajutor12w
0

Răspuns:

Anelidele aparțin subsecțiunii animalelor celomice Coelomata), un grup (supertip) de protostomi (Protostomia). Este caracteristic pentru primordiali:

Polihete anelide PolihetePrincipalele caracteristici ale tipului:Corpul este format dintr-un lob al capului (prostomium), un trunchi segmentat și un lob anal (pygidium). Metamerismul structurii externe și interne este caracteristic.Cavitatea corpului este secundară, la majoritatea animalelor este bine dezvoltată. Lamele sunt lipsite de celom.Este dezvoltat sacul musculo-scheletic, reprezentat de epiteliu si muschi circulari si longitudinali.Intestinul este format din trei secțiuni, glandele salivare sunt dezvoltate.Sistemul excretor de tip nefridian.Sistemul circulator este de tip închis, în unele grupe este absent.Sistemul respirator fie este absent, animalele respiră pe întreaga suprafață a corpului, unii reprezentanți au branhii.Sistemul nervos este format dintr-un creier pereche și un lanț sau o scară nervoasă ventral.Anelidele sunt dioice sau hermafrodite.Zdrobirea ouălor pe tip spirală, deterministă.Dezvoltare cu metamorfoză sau directă.

Anelide Caracteristici generale

Nume latin Annelida

Tip anelide, sau inele, este un grup foarte important pentru înțelegerea evoluției nevertebratelor superioare. Include aproximativ 8700 de specii. În comparație cu viermii plate și rotunzi considerați și chiar și cu nemerteenii, anelidele sunt animale mult mai bine organizate.

Principala caracteristică a structurii externe a inelelor este metamerismul sau segmentarea corpului. Corpul este format dintr-un număr mai mult sau mai puțin semnificativ de segmente, sau metamere. Metamerismul inelelor se exprimă nu numai în exterior, ci și în organizarea internă, în repetarea multor organe interne.

Au o cavitate corporală secundară - în general absentă la viermii inferiori. Cavitatea corpului inelului este, de asemenea, segmentată, adică este împărțită prin pereți despărțitori mai mult sau mai puțin în conformitate cu segmentarea externă.

La inele există un închis bine dezvoltat sistem circulator. Organele excretoare - metanefridia - sunt localizate segmentar, de aceea se numesc organe segmentare.

Sistem nervos constă dintr-un ganglion supraesofagian pereche, numit creier, legat de cordonul nervos ventral prin conexiuni circumesofagiene. Acesta din urmă constă dintr-o pereche de trunchiuri aproximate longitudinal în fiecare segment, formând ganglioni sau noduri nervoase.

Structura internamusculatura

Sub epiteliu se află un sac muscular. Este format din mușchii longitudinali interni și circulari externi. Mușchi longitudinali sub formă de strat continuu sau împărțiți în panglici.

Lipitorile au un strat de mușchi diagonali, care sunt situate între inelar și longitudinal. Mușchii dorso-abdominali sunt bine dezvoltați în lipitori. Polihetele rătăcitoare au dezvoltat flexori și extensori ai parapodiilor, derivați ai mușchilor inelari. Musculatura inelară a oligohetelor este mai dezvoltată în cele opt segmente anterioare, ceea ce este asociat cu stilul de viață.

cavitate corporala

Secundar sau general. Cavitatea corpului este căptușită cu epiteliu celomic sau perineal, care separă fluidul din cavitate de țesuturi și organe. Fiecare segment de corp de polihete și oligohete are doi saci celomici. Pe de o parte, pereții sacilor se învecinează cu mușchii, formând o somatopleură, pe de altă parte, cu intestinele și unul față de celălalt, se formează o splanchnopleura (frunză intestinală). Splanchnopleura sacilor drept și stâng formează mezenterul (mezenterul) - un sept longitudinal cu două straturi. Se dezvoltă fie două, fie un sept. Pereții sacilor orientați spre segmentele învecinate formează disipări. Disepimentele dispar în unele polihete. In general absent in prostomium si pygidium. La aproape toate lipitorile (cu excepția celor purtătoare de peri), parenchimul dintre organe se păstrează în general sub formă de lacune.

Funcțiile celomului: suport, distributiv, excretor, iar în polihete - sexuale.

Originea întregului. Sunt cunoscute patru ipoteze: myocoel, gonocoel, enterocoel și schisocoel.

Sistem digestiv

Reprezentat de trei departamente. Digestia este abdominală. Faringele polihetelor prădătoare este înarmat cu fălci chitinoase. Canalele glandelor salivare se deschid în gâtul anelidelor. Glandele de lipitori conțin hirudină anticoagulantă. La râme, canalele glandelor calcaroase (morren) curg în esofag. Compoziția intestinului anterior al râmelor include, pe lângă faringe și esofag, gușă și stomac muscular. Suprafața de absorbție a intestinului mijlociu crește din cauza excrescentelor - diverticul (lipitori, parte din polihete) sau tiflosol (oligochete).

Alte întrebări interesante