organizarea internä a țărilor Romane
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Inca de cand romanii erau organizati in obsti, dateaza o serie de termeni latini care oglindesc civilizatia autohtona: tara, domn etc. Principatele romane erau organizate dupa modelul statelor rasaritene din Europa. Istoricii recunosc ca institutiile romanesti au fost influentate de catre Imperiul Bizantin, cat si dinspre apusul Europei. Dezvoltarea institutiilor din Tarile Romane prezinta un profund caracter unitar. Ea este practic aceeasi in toate tarile locuite de romani. Spre deosebire de apus, unde era sistemul feudal, in statele din rasarit puterea suveranului era absoluta. Asa erau si tarile romine.
2.Organizarea interna a Tarilor Romane
2.1. Organizarea politico-institutionale
Termenii de ,,voievod" si ,,voievodat" se constata in toate Tarile Romane ca forma de organizare politica romaneasca. In Transilvania, voievodul si-a exercitat, la inceput, o autoritate teritoriala. Un rol important l-a avut vicevoievodul, care, adeseori, in lipsa voievodului, conducea triburile publice.
In Tara Romaneasca si Moldova institutia centrala, Domnia, se exercita de catre un mare voievod si domn. Domnul era seful ostirii, judecatorul suprem, numea si destituia pe dregatori, strangea birurile de pe tot intinsul tarii sale prin functionarii sai. Dar puterea lui era marginita de sfatul domnesc si de legea nescrisa (obiceiurile). Insa orice comparare sau stapanire de pamant trebuia intarita prin privilegiul domnesc, caci domnul era considerat in teorie ca stapanul intregii tari.
Domnul era ajutat la carmuirea tarii de sfatul boierilor. Nobilii, care aveau functii inalte in stat,. se numeau boieri.
Sper că te-am ajutat!!!