organle anexa ale globului ocular. unde se află acest mediu refringent ?
Răspunsuri la întrebare
Răspuns:
Explicație:
Globul ocular
Globul ocular are o formă relativ sferică, cu diametrele de aproximativ 24 mm., greutatea de 6-8 g. și este situat în partea anterioară a orbitei.
Globul ocular este alcătuit dintr-un perete format din trei straturi suprapuse și din medii transparente, care sunt cuprinse în interiorul globului ocular.
Cele trei straturi suprapuse care formează peretele, sunt, din afară înăuntru:
stratul fibros sau extern;
stratul vascular, numit și uvee;
stratul nervos, retina.
În interiorul globului ocular sunt cuprinse: umoarea apoasă, cristalinul și corpul vitros, care alcătuiesc mediile transparente și care, împreună cu corneea, reprezintă sistemul optic al ochiului.
Stratul fibros sau extern are rolul de a forma un înveliș protector al globului ocular. El este format din două porțiuni distincte: sclera (sclerotica) și corneea. Stratul fibros este opac în cele cinci șesimi posterioare ale globului ocular, constituind sclera și transparent în șesimea anterioară a globului, constituind corneea, prin care razele luminoase pătrund în interior, având un rol optic însemnat.
Sclera este formată dintr-un țesut fibros dens, este dură și inextensibilă la adult, are o culoare albă-sidefie și nu poate fi străbătută de razele luminoase.
Corneea nu are vase sanguine și se hrănește prin lichidele spațiilor lacunare din interiorul său.
Stratul vascular, numit și uvee, formează stratul mijlociu al peretelui globului ocular. Este intens vascularizat și bogat în celule pigmentare de culoare închisă. Stratul vascular (uveea) este format din trei părți: irisul, corpul ciliar și coroida.
Irisul formează partea anterioară a uveei, fiind situat înapoia corneei și înaintea cristalinului, delimitând astfel camera anterioară. Irisul este situat ca un diafragm înaintea cristalinului și prezintă în centru un orificiu rotund, regulat, numit pupilă. Diafragmul irian dozează cantitatea de lumină care pătrunde în interiorul ochiului prin reflexul fotomotor pupilar. Diametrul irisului este de 12 mm., iar al pupilei de 3-5 mm. Pupila își poate micșora sau mări diametrul în raport cu intensitatea luminoasă (la lumină puternică diametrul se micșorează, la întuneric se mărește). Micșorarea diametrului pupilei se numește mioză, iar mărirea diametrului pupilei se numește midriază. Contracția și dilatarea pupilei se produc reflex. În comă pupila se micșorează, iar la durere, emoție puternică și în momentul morții se mărește. Irisul conține celule încărcate cu pigment, care dau culoarea irisului ce diferă de la persoană la persoană.
.