Biologie, întrebare adresată de denisbanea140, 8 ani în urmă

ovarele! vreau informatii complete va rog !!!
dau coroana !!!​

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de Juumbo
1
Ovarele sunt unele dintre cele mai importante organe interne ale aparatului genital feminin si joaca un rol fundamental in procesul de reproducere. Pe de o parte, ele sunt glande care produc hormoni sexuali, printre care estrogenul si progesteronul, si pe de alta parte, in foliculii din interiorul lor apar, se dezvolta si ajung la maturitate ovulele gata pentru a fi fecundate.

In cele ce urmeaza, ti-am pregatit un scurt ghid despre functiile ovarelor si anatomia lor, precum si despre principalele afectiuni care le pot viza, cauzele lor, manifestarile si modul in care pot fi ele preintampinate si gestionate eficient. Ovarele sunt glande endocrine, sub forma de migdala, care, impreuna cu cele doua trompe uterine, uterul, cervixul (colul uterin) si vaginul, formeaza partea interna a aparatului reproducator feminin. Ovarele sunt situate intraperitoneal, pe peretele lateral al cavitatii pelviene, de o parte si de alta a uterului si a rectului, sub bifurcatiile arterelor iliace interne si externe, fiind, astfel, organe pereche (drept si stang).

In cazul femeilor adulte, ovarele au lungimea de 3,5 cm, latimea de 2 cm si grosimea de 1 cm, adica o dimensiune comparabila cu cea a unei mingi de golf. Volumul acestora se schimba odata cu varsta. Astfel, la doi ani, ele au, in medie, 0,7 ml, in jurul varstei de 20 de ani, ating 7,7 ml, pentru ca ulterior sa scada, constant, pana la menopauza, cand ajung la 2,8 ml1.

Anexe:

denisbanea140: Mulțumesc!
Alte întrebări interesante