Limba română, întrebare adresată de picopico, 9 ani în urmă

Pasa Hassan identificarea si caracterizarea personajelor

Răspunsuri la întrebare

Răspuns de CarlaJane
18
Mihai Voda si Pasa sunt niste personaje principale in balada culta ''Pasa Hassan'' de George Cosbuc, amandoi fiind conducatorii unei oaste. Hassan conduce oastea otomana, iar Voda armata romana. Desi amandoi au in text acelasi rol,intre ei exista o foarte mare diferenta.
     Mihai Viteazul este un conducator demn de oastea sa. Are  in sange mult curaj si cel mai important lucru e ca se gandeste mai mult la viata oamenilor sai decat la el insusi. Are multa incredere in sine atunci cand ataca , nici nu-i trece prin cap sa fuga si sa-si abandoneze armata.
      Pe langa trasaturile morale ale acestui conducator, mai apar si trasaturile fizice ale acestuia,referinduse mai mult la vestimentatia pe care o poarta: ''Si zalele-i zuruie crunte,/ Gigantica poart-o cupola pe frunte''.Din aceste trasaturi fizice se desprinde mandria lui Voda, adica prin hainele de inalta societate pe care le poarta. In text, naratorul prezinta, mai ales, puterea domnitorului Mihai: ''Si vorba-i e tunet, rasufletul ger,/ Si Voda-i un munte''.
       Pasa Hassan era un conducator foarte las, egoist, rau si nesigur.El si-a parasit oastea fara sa se gandeasca prea mult. Cred ca nu s-a gandit nici macar ca oaste o sa ramana de izbeliste. Acei oameni au avut incredere in el, dar acesta i-a dezamagit. In text autorul il ironizeaza pe pasa asa cum merita: ''Ii dardaie dintii si-i galben pierit''.
       Prin argumentele prezentate mai sus am demonstrat ca intre Mihai Viteazul si Pasa Hassan exista mari diferente, Voda fiind un model de urmat pentru toata lumea, iar Pasa un fricos.

Utilizator anonim: tu esti bianca adam
CarlaJane: Nu, sunt doar o mare fana!
Utilizator anonim: si eu sunt fana tequila
Alte întrebări interesante